Wereldberoemd schilderij ‘Meisje met de parel’ doelwit van klimaatactie, drie Belgen aangehouden

In het Mauritshuis in Den Haag zijn donderdag drie mannen aangehouden, nadat zij probeerden het bekende schilderij Meisje met de parel te bekladden. De politie meldt dat de personen zijn aangehouden na “openlijke geweldpleging tegen goederen.” Ze hebben de Belgische nationaliteit, zo bevestigt een woordvoerder van de politie.

De Telegraaf

Op beelden op social media is te zien dat klimaatactivisten van Just Stop Oil actie voeren bij het Meisje met de parel, het wereldberoemde schilderij dat Johannes Vermeer rond 1665-1667 schilderde en sinds 1902 in Het Mauritshuis te zien is. Het schilderij is volgens Het Mauritshuis niet beschadigd door de aanval. “De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasde meesterwerk niet beschadigd”, staat in een persbericht. Het museum is kort na de actie weer open voor publiek, tassen van bezoekers die naar binnen willen worden gecontroleerd.

“Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af”, aldus het museum. Het schilderij zal “zo snel mogelijk” weer te zien zijn voor publiek. “Tot die tijd blijft deze zaal gesloten voor publiek”, zegt het museum.

Zwaar bestraft

Kunsthistoricus Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, reageert als door een wesp gestoken: “Dit moet onmiddellijk stoppen. De mensen die dit doen moeten zwáár worden bestraft, geen excuus. Meer aandacht wil ik ze niet geven.”

De afgelopen weken gingen er al eerder blikken soep over dure kunstwerken in musea, plakten demonstranten zich vast aan straatstenen en wordt zelfs geweld gebruikt: autobanden werden lek gestoken in Nederlandse steden en in het buitenland botvieren actievoerders hun boosheid over fossiele brandstoffen op de slangen van pompstations. Recentelijk nog gooiden activisten in Londen tomatensoep over een schilderij van Vincent van Gogh.

Uit de kunsthoek klonk vrees. “We zijn bezorgd over het behoud van ons cultureel erfgoed”, liet de Museumvereniging weten, de brancheorganisatie van musea. “We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER