James Arthur Photography

Premier Alexander De Croo (Open VLD): "Begin volgend jaar duidelijkheid over verlenging 2 kernreactoren"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat de onderhandelingen met Engie over het verlengen van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 nog altijd verdergaan en dat het de bedoeling blijft om voor begin volgend jaar daarover tot een akkoord te komen. Eerder had MR-voorziter Georges-Louis Bouchez in "Terzake" gezegd dat die onderhandelingen worden gesaboteerd door minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Maar volgens De Croo is daar niks van aan.

"Binnen de regering is het zeer duidelijk", zegt de premier tijdens het vragenuurtje in de Kamer. "Binnen de regering hebben de zeven partijen zeer duidelijke afspraken gemaakt." Volgens De Croo blijft het de bedoeling dat Doel 4 en Tihange met tien jaar worden verlengd.

Eerder deze week gaf MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tijdens een verhit debat met Groen-covoorzitter Nadia Naji aan dat minister van Energie Tinne Van der Straeten de onderhandelingen met uitbater Engie eigenlijk aan het boycotten is, waardoor de bevoorradingszekerheid in het gedrang dreigt te komen. "Er is absoluut geen probleem met de bevoorradingszekerheid", zegt De Croo. Hij wijst erop dat ons land momenteel elektriciteit levert aan Frankrijk, waar nogal wat kerncentrales momenteel out zijn.

Intussen gaan de onderhandelingen met Engie, de controleautoriteit FANC en distributienetbeheerder Elia voort. "Dat zijn complexe onderhandelingen doe met het nodige respect worden gevoerd, en met de bereidheid om tot een akkoord te komen", zegt De Croo. Dat zal volgens hem binnen de afgesproken termijn gebeuren, tegen begin volgend jaar.

BEKIJK - Volgens premier De Croo gaan de onderhandelingen over het verlengen van Doel 4 en Tihange 3 volgens plan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen