Gentse politie maakt dubbel zoveel pv's rond haatmisdrijven: "Drempel om te melden is lager dan vroeger"

De Gentse politie maakte afgelopen jaar dubbel zoveel pv's rond haatmisdrijven in vergelijking met 2019. De meeste gevallen draaien om racisme en haat tegen holebi's. Volgens de politie doen er zich niet per se meer misdrijven voor, maar durven mensen sneller een aangifte doen via een speciaal loket dat vorig jaar werd opgericht. "We denken dat de komst van het loket die toename voor een groot stuk verklaart", zegt Matto Langeraert van de Gentse politie.

Slachtoffers van haatmisdrijven, zoals racisme, seksisme en holebifobie (haat tegenover holebi’s), kunnen sinds een jaar een afspraak maken bij het loket haatmisdrijven van de Gentse politie. Het loket bestaat naast de gewone werking. Sinds de start maakten 56 mensen al een afspraak via het nieuwe loket, vooral online. Dat kon vroeger niet. Vroeger moesten mensen een melding maken op het politiekantoor of tijdens een interventie. "Het nieuwe loket maakt het een pak makkelijker. We zien dat de aangiftebereidheid echt is toegenomen", verklaart Matto Langeraert van de Gentse politie. 

Vooral pv's voor racisme en holebifobie

Het aantal pv’s over haatmisdrijven is, onder meer door het meldpunt, op drie jaar tijd verdubbeld. Het waren er afgelopen jaar 70. Het gros van de gevallen gaat over racisme (40) maar ook slachtoffers holebi- en transfobie (19) meldden zich vaker. Daarnaast zijn er ook enkele gevallen van gendergerelateerd geweld, sekisme en discriminatie op basis van een beperking. Niet elke afspraak wordt een dossier. In sommige gevallen duiken mensen niet op, of blijkt het na navraag om, een ander misdrijf te gaan. 

Het loket haatmisdrijven van de Gentse politie is bereikbaar op het telefoonnummer 09/266.67.56 (elke werkdag van 9 tot 17 uur), of via de website en e-mail

Meest gelezen