Man die wereld rondgaat omdat hij zich met hoofd vastkleefde aan schilderij van Vermeer, is Belgische klimaatactivist

Ze doen het om aandacht te vragen voor het klimaat en het milieu. Maar hun acties zorgen vooral voor grote ergernis en onbegrip. Ook donderdag weer toen een man zich in Den Haag vastlijmde aan het wereldberoemde schilderij ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer. Het ging om de Belgische klimaatactivist Wouter Mouton die eerder al de finish van de Ronde van Vlaanderen verstoorde. Ook de twee anderen zijn landgenoten.

Thierry Goeman

Drie activisten zijn donderdag gearresteerd voor “openlijke geweldpleging tegen goederen”, zegt de politie in een mededeling. Ze hebben de Belgische nationaliteit.

Op beelden die circuleren is te zien hoe de klimaatactivisten van Just Stop Oil actie voerden bij het ‘Meisje met de Parel’, het wereldberoemde schilderij dat Johannes Vermeer rond 1665-1667 schilderde en dat sinds 1902 in Het Mauritshuis hangt.

Marjolein Moreaux, woordvoerder van klimaatbeweging Extinction Rebellion, heeft de beelden gezien en bevestigt ons dat een van hen de Bruggeling Wouter Mouton is.

Mouton lijmde zichzelf met het hoofd tegen het schilderij vast. Hij kreeg ook een rode vloeistof over zich.

“Gelukkig is het schilderij niet beschadigd omdat er een beschermend glas voor geplaatst is”, zegt het Mauritshuis in een schriftelijke reactie.

LEES OOK. Activisten proberen ‘Meisje met de Parel’ te bekladden in Nederland: drie aanhoudingen, schilderij niet beschadigd

Nu ze weten dat ze er aandacht mee krijgen, plakten klimaatactivisten zich de voorbije weken zowat overal aan vast of besmeurden ze beroemde kunstwerken. Dat lokte vooral verontwaardigde en boze reacties uit. ‘Ecoterroristen’, zo worden ze intussen zelfs genoemd.

Kunsthistoricus Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, reageerde vandaag als door een wesp gestoken in De Telegraaf: “Dit moet onmiddellijk stoppen! De mensen die dit doen moeten zwáár worden bestraft, geen excuus. Meer aandacht wil ik ze niet geven.”

“Voor geen enkele aanval op kunst hebben wij begrip”, zei ook Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ronde van Vlaanderen

Wij probeerden Wouter Mouton telefonisch te bereiken, maar hij werd donderdagnamiddag nog altijd vastgehouden. Samen met twee andere activisten.

©  epa-efe

Mouton, lid van klimaatbeweging Extinction Rebellion, haalde in april voor het eerste het nieuws toen hij in een T-shirt met het opschrift ‘Climate justice now’ opdook aan de finish van de Ronde van Vlaanderen. Een paar weken later speelden Anderlecht en AA Gent de finale van de Beker van België op de Heizel. In minuut 85 liep Mouton het veld op en maakte hij zichzelf met snelbinders vast aan de doelpaal. ‘No football on a dead planet’, stond er dit keer op zijn shirt.

Een maand later, op 19 juli, lijmde hij zichzelf in het Groeningemuseum vast aan het vijftiende-eeuwse schilderij ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ van Jan van Eyck en deed dat een maand later nog eens over bij Manneken Pis in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer