ATV

Net geen nat pak, maar verder verloopt protest tegen boekvoorstelling Filip Dewinter aan UAntwerpen zonder grote incidenten

Antwerpen -

In tegenstelling tot Kessel-Lo verliep de boekvoorstelling van Filip Dewinter (Vlaams Belang) in Antwerpen zonder al te grote incidenten. Net voor de lezing gooiden enkele demonstranten wel met water naar Dewinter, maar misten hun doelwit.

Alexandro Yaramis, Jarit Taelman

LEES OOK. Filip Dewinter tegen de grond gewerkt bij boekvoorstelling in Kessel-Lo, politie ontkent dat actievoerders klappen gaven

De zenuwen stonden strak gespannen voor de lezing van Filip Dewinter aan de UAntwerpen over zijn omstreden boek Omvolking. Afgelopen weekend werd Dewinter in Kessel-Lo namelijk tegen de grond gewerkt door een betoger. De Antwerpse politie was dan ook zichtbaar en minder zichtbaar aanwezig en voorbereid op eventuele incidenten.

Emmer water

Toch bleef alles rustig, met uitzondering van één incident net voor de start. “We mogen toch binnen, dat is al iets”, grapte Dewinter bij aankomst. De jongeren van Vlaams Belang hadden een spandoek met “wij zwijgen niet” voorzien, maar tegenstanders hadden een spandoek met daarop “nooit meer fascisme” uit een van de lokalen op de tweede verdieping voorzien.

Dewinter krijgt een emmer water naar zijn hoofd aan de ingang, maar kan een nat pak voorkomen. ©  JVDP

Net uit dat lokaal gooiden enkele onbekenden met een emmer water naar Dewinter, die een nat pak maar net kon voorkomen. Voor aanvang van de lezing kwam hij daar kort op terug. “Men vond het nodig om met een of andere vloeistof vanop de tweede verdieping te gooien. Niet zo vreedzaam zoals men beweert”, aldus Dewinter.

Stille mars

Ook op de betoging tegen de komst van Dewinter bleef alles rustig. Tal van organisaties gingen normaliter aan de stadscampus zelf betogen, maar op advies van de politie verhuisden ze naar de Stadswaag. Zo’n honderd mensen startten van daaruit een stille mars richting de Graanmarkt.

Veel mensen stelden zich openlijk de vraag waarom de lezing op de universiteit mocht plaatsvinden. Sociale beweging Kif Kif riep zelfs op om de lezing niet te laten doorgaan. “De vrijheid van meningsuiting is het fundament van de democratie”, stelt rector Herman Van Goethem. “Wie na afloop van de lezing van oordeel is dat er strafbare feiten zijn gepleegd zoals het doelbewust en in het openbaar aanzetten tot discriminatie of haat, kan altijd klacht indienen via Unia.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV