Ex-Club-ploegmaats nemen het op voor bekritiseerde Brandon Mechele: “Een foutje, oké, maar hij wordt te vaak geviseerd”

Brandon Mechele (29) beleefde een baalavond tegen Porto. De ervaren verdediger van Club Brugge ging bij meerdere tegengoals de mist in en moest dan ook kritiek slikken. Twee ex-ploegmaats nemen het echter voor hem op. “Hoeveel wereldsterren hield hij al niet uit de match?”

David Van den Broeck

Hij hoopte op een nieuw mirakel van Mignolet, maar helaas. Een halfuur ver tegen Porto zag Brandon Mechele zijn mislukte inspeelpass afgestraft door Taremi. De voorbode van een oplawaai. Bij de 0-2 liet hij zich ook aftroeven in duel en de scherpte ontbrak om de 0-3 en 0-4 te voorkomen.

“Iedereen heeft recht op een offday”, zei Carl Hoefkens, maar onze analist René Vandereycken liet optekenen dat Mechele niet het niveau heeft om een topspeler in de Champions League of bij de Rode Duivels te zijn. “En zijn waarde vind ik niet in verhouding met de lof die hij van sommigen krijgt”, voegde hij eraan toe.

Accident de parcours

Op Twitter en Facebook werd Mechele ook vlotjes neergesabeld. Onterecht, vindt ex-ploegmaat Laurens De Bock (29). De linksback speelde bijna vijf jaar samen met Mechele bij blauw-zwart. “Brandon was inderdaad ongelukkig met die pass”, zegt De Bock. “Maar zo’n wedstrijd waarin alles tegenzit, heeft iedereen toch wel eens? Voor mij is dat een accident de parcours, maar in België word je na één mindere match alweer afgekraakt.”

“Mensen vergeten snel. Bran­don speelt nu al meer dan tien jaar bij Club, heeft net mogen verlengen en is international. Dan ben je geen prutser. Oké, hij is inderdaad niet de beste voetballer, hij heeft niet de flair van een Kompany. Maar hij is al zo lang zo constant en zit echt wel op zijn plaats in deze ploeg. En ik heb ook nog maar weinigen gezien met zo’n goeie mentaliteit, dus hij zal er weer alles aan doen om dat foutje recht te zetten.”

©  ISOPIX

Dat deed Mechele alleszins na de competitieopener tegen Genk, toen hij de snelle Dessers niet de baas kon. Hij herpakte zich meteen. Ook in de Cham­pions League, waarin hij nog altijd vijfde staat in het klassement van balrecuperaties.

“Zo’n misser blijft bij élke speler wel even hangen, maar intussen heeft Brandy genoeg ervaring om daarmee om te gaan”, zegt Davy De fauw (41), ook een ex-ploegmaat bij Club. “Het is wel grappig dat je belt, want vanochtend wilde ik nog iets over hem schrijven op sociale media. Ik had gezien dat hij weer veel kritiek had gekregen en ik vind dat hij te vaak geviseerd wordt. Enfin, hoeveel wedstrijden heeft hij al niet gespeeld voor Club en hoeveel wereldsterren heeft hij al niet uit de match gehouden? Als er dan iets misloopt, is hij wel heel snel de dupe. Terwijl het zou kunnen dat het in dit geval ook de taak van Hans (Vanaken, red.) was om zich meer beschikbaar te maken. Ik bedoel maar… Op zo’n moment wordt vergeten dat Brandy een van de weinige centrale verdedigers in België is die zowel met rechts als links kan openen. Ik vind dat hij te weinig gewaardeerd wordt.”

©  BELGA

Faes en Debast

Gelukkig voor hem niet door zijn coaches. Mechele speelde onder Leko, Clement en Schreuder en ook Hoefkens verkiest hem boven collega-Duivel Boyata. Rest de vraag: hoe zit dat met Roberto Martinez? Hij riep Mechele al voor 36 interlands op, maar liet hem wel nog maar driemaal spelen. Dus je blijft je toch afvragen: hoe zit dat met zijn WK-kansen?

“Dat vind ik een moeilijke”, zegt De Bock. “Je zit daar ook met een pak jonge, talentvolle gasten. Faes is goed bezig, Debast is ook een optie. Maar Brandon verdient het wel om mee naar Qatar te gaan.” De Fauw: “Daar spelen wordt moeilijk, met al die concurrentie, maar wat zeker een voordeel is om mee te mogen: hij is zo goed als altijd fit. Dus als de bondscoach hem nodig heeft, zal hij er staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer