AFP or licensors

"De vogel is bevrijd": Na lang welles-nietesspelletje is overname van Twitter door Elon Musk dan toch rond

De overname van Twitter door miljardair Elon Musk is dan toch afgerond. "De vogel is bevrijd", twittert hij erover. Musk zou meteen enkele topmannen van het sociale netwerk aan de deur hebben gezet. De overname door de excentrieke miljardair verliep niet zonder slag of stoot. "De grote vraag is wat hij gaat veranderen aan Twitter", zegt Tim Verheyden expert sociale media voor VRT NWS.

Elon Musk, de rijkste man ter wereld, heeft dan toch Twitter overgenomen. Dat bevestigt hij zelf (uiteraard) op Twitter. Musk is onder meer eigenaar van de automaker Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Al vergaarde hij zijn eerste fortuin bij de online betaaldienst PayPal.

"De vogel is bevrijd", meldt de miljardair op Twitter:

De overname hing al even in de lucht. Eerder deze week liet hij dat al "bezinken" door met een gootsteen het hoofdkwartier van Twitter binnen te wandelen. A sink in het Engels. Een woordgrapje dat beter werkt in die taal. Sindsdien noemt de excentrieke miljardair zichzelf Chief twit, vrij vertaald: oppertwitteraar of opperdomkop, aangezien twit in het Engels ook een sufferd of een domkop betekent.

Moeizame overname

De overname ging niet over rozen, en dat is nog zacht uitgedrukt. In april deed Musk een vijandig overnamebod voor het sociaal netwerk. Het bedrijf wilde dat eerst voorkomen met een zogenoemde "gifpil": door meer aandelen uit te schrijven probeerde het de prijs zo op te drijven, dat de miljardair zou af zien van de overname. Zonder succes, want Musk zette door en er werd een deal van 44 miljard dollar bereikt.

Alles leek beklonken tot eind mei plots Musk zijn kar keerde. Na onenigheid over het aantal valse profielen op het platform zette de miljardair de overname plots "on hold". Dat aantal valse profielen is van invloed op de winstgevendheid van Twitter, omdat dergelijke accounts niet reageren op advertenties. In juli verbrak Musk de deal zelfs helemaal.

Het aandeel van Twitter verloor 12 procent in de eerste dagen nadat Musk had verklaard dat hij het bedrijf niet meer wilde overnemen en dus trok het bedrijf naar de rechtbank. Volgens Twitter verstoorde Musk de werking van het bedrijf en vernietigde hij aandeelhouderswaarde door de deal op te blazen. Twitter wilde hem via de rechtbank dwingen het akkoord na te leven.

Net voor die rechtszaak van start zou gaan, kreeg de overnamesoap een nieuwe wending. Musk toonde zich plots toch bereid om de deal na te leven, voor het afgesproken bedrag van 44 miljard dollar. Op voorwaarde dat hij de nodige fondsen bijeen zou krijgen en als Twitter de rechtszaak zou laten vallen.

Bij Twitter wilden ze eerst boter bij de vis zien en lieten ze de rechtszaak tegen Musk niet vallen. De rechter had de zaak tot vandaag 28 oktober op pauze gezet, maar dat is dus niet meer nodig. De financiering is rond en Musk lijkt zijn woord te hebben gehouden.

Meteen ontslagen

De kersverse eigenaar laat er in elk geval geen gras over groeien. Topmannen Parag Agrawal, Ned Segal en Vijaya Gadde zouden al door de nieuwe eigenaar zijn ontslagen. Medeoprichter Biz Stone bedankte op Twitter - waar anders – het trio voor hun jarenlange inzet voor het bedrijf. "Grote talenten en prachtige mensen", noemt hij ze.

Het is afwachten welke koers het sociale netwerk zal varen onder Musk. In het verleden heeft hij daarover al soms tegenstrijdige berichten de wereld in gestuurd. Gisteren twitterde Musk in elk geval dat hij het doet "voor de toekomst van de beschaving". "Er is een gemeenschappelijk digitaal dorpsplein nodig waar op een gezonde manier kan gedebatteerd worden", klinkt het onder meer.

Musk wil naar eigen zeggen zo voorkomen dat de samenleving nog verder polariseert. "Ik heb Twitter niet overgenomen voor het geld, maar ik wil de mensheid helpen." Los daarvan wil dat volgens de miljardair niet zeggen dat iedereen zomaar eender wat zal kunnen tweeten zonder gevolgen. Zo zullen gebruikers de (red. vermoedelijk Amerikaanse) wet moeten volgen "en moet het platform warm en gastvrij zijn voor iedereen".

Wat gaat er veranderen?

Tim Verheyden is expert sociale media bij VRT NWS. Voor hem is het nu vooral de grote vraag welke veranderingen Musk gaat doorvoeren bij Twitter. "Nu worden meningen gemodereerd", legt hij uit. "Je kan en mag niet alles zeggen, Musk wil minder ingrijpen. Zodat meningen meer zouden kunnen botsen."

Zo is het afwachten of ook gewezen VS-president Donald Trump zijn comeback naar Twitter kan maken. "Hij was van Twitter gegooid door herhaaldelijk de gebruiksvoorwaarden te schenden en Musk liet eerder al uitschijnen dat hij terug op Twitter kan", zegt Verheyden daarover.

"Het is ook uitkijken wat hij met de app zelf gaat doen", gaat Verheyden voort. "Hoe gaat hij het winstgevender maken? En vooral gaat hij er een soort all-in app van maken die veel meer is dan gewoon een berichtendienst?"

Meest gelezen