Ingrid Kempeneers (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Sint-Truiden 

Ingrid Kempeneers (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Sint-Truiden. Dat is zojuist op een persconferentie bekendgemaakt. De drie meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD hebben dan toch een compromis gevonden na de lange politieke malaise in de stad. Hilde Vautmans (Open VLD) wordt eerste schepen, Mieke Claes (N-VA) vervangt haar partijgenoot Jelle Engelbosch in het schepencollege. 

"De brokken zijn gelijmd", zegt waarnemend burgemeester Hilde Vautmans. "Het is belangrijk dat we met de stad vooruit gaan en dat de rust weerkeert." Daarom moest er snel duidelijkheid komen over het burgemeesterschap en daarom werd vandaag de nieuwe burgemeester en dus de opvolger van Jelle Engelbosch (N-VA) bekend gemaakt.

Jelle Engelbosch kwam in opspraak na een vastgoeddeal. Audit Vlaanderen voerde een onderzoek naar een perceel grond dat hij van de kerkfabriek van Velm had gekocht, volgens de oppositie door voorkennis aan een te lage prijs. Daarna trok Engelbosch zich terug. En hij besliste ook ontslag te nemen als schepen. 

Ingrid Kempeneers

De nieuwe burgemeester wordt dus Ingrid Kempeneers, die eerder al waarnemend burgemeester was toen voormalig burgemeester Veerle Heeren (CD&V) geschorst was, nadat ze zich vroegtijdig had laten vaccineren. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) schuift op in het schepencollege en wordt nu eerste schepen. Mieke Claes van de N-VA wordt de nieuwe schepen in de plaats van haar ontslagnemende partijgenoot Jelle Engelbosch en neemt ook zijn bevoegdheden over. 

Het is een rollercoaster geweest, de hoogste tijd dat we dat hoofdstuk kunnen afsluiten

Ingrid Kempeneers, toekomstig burgemeester van Sint-Truiden

"Het is een hele rollercoaster geweest, niet altijd in positieve zin", zegt de nieuwe burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V). "Het is de hoogste tijd dat we dat kunnen afsluiten, er zijn heel wat uitdagingen die we moeten aanpakken en de inwoners verdienen dat we dat op een goede manier doen." En wat het onderzoek naar de omstreden lening voor oud-burgemeester wijlen Jef Cleeren betreft, zegt ze zich geen zorgen te maken. "Ik was toen schepen van Financiën, maar wist daar niks van. Heel veel mensen vragen zich ook af hoe dat ik daar niet van op de hoogte kon zijn. Maar er loopt een forensische audit naar de financiële dienst en niet naar mij als persoon."

Vooruit-oppositie overweegt nog klachten

"'t Is goed dat er een nieuwe burgemeester is en het is te hopen dat de rust nu weerkeert, want vergeet niet dat de stad al zowat een jaar stilligt", zegt Ludwig Vandenhove van oppositiepartij Vooruit. "Anderzijds is het niet te ontkennen dat ook Ingrid Kempeneers een onderdeel is van het onderzoek dat loopt naar de financiële dienst, want zij was schepen van Financiën op het ogenblik dat de lening aan Jef Cleeren is toegekend, hopelijk zitten we over enkele maanden weer niet zonder burgemeester." 

"Wij blijven uiteraard oppositie voeren. Zo werd op ons initiatief een klacht bij het parket ingediend door de stad, dat wil zeggen dat iedereen die erbij betrokken was, zal ondervraagd worden. Daarnaast willen wij ook een onderzoek naar de rol van gemeenteraadvoorzitter Bert Stippelmans, want het blijkt dat in de periode dat Ingrid Kempeneers bevoegd was voor juridische zaken, hij het dossier van Jelle Engelbosch heeft afgehandeld. We stellen ons vragen bij iemand die burgemeester wordt en beweert van niets te weten in twee dossiers waarvoor ze bevoegd was. We gaan trouwens bekijken of we ook tegen Bert Stippelmans geen strafklacht kunnen indienen", zo klinkt het nog bij Ludwig Vandenhove.

Meest gelezen