Zoë Snoeks voor haar val in de Ardennen (links)  ©  rr

Familie van Zoë twijfelt aan omstandigheden rond overlijden: Antwerps parket voert onderzoek naar val in Ardennen

Een noodlottige val, of is er dan toch iets anders aan de hand? Het Antwerps parket voert een onderzoek naar het overlijden van Zoë Snoeks, de vrouw uit Meerhout die vorig jaar om het leven kwam in de Ardennen. Dat onderzoek kwam er op vraag van de familie van Zoë, die twijfelt aan het oorspronkelijke verhaal van haar man Joeri Janssen. Slechts enkele weken na de dodelijke val zou hij al een nieuwe relatie hebben gehad.

jtp, sare, phu, nelo, af

De 33-jarige Zoë Snoeks uit Meerhout kwam op 2 november 2021 om het leven in Nadrin, een deelgemeente van Houffalize in de Ardennen. Daar hadden de schoonheidsspecialiste en haar man Joeri ’s ochtends vroeg Le Hérou beklommen, een bekende rotsformatie in de streek. Het koppel hield van avontuurlijke reizen in binnen- en buitenland en deelde op Zoë haar YouTubekanaal regelmatig video’s met prachtige beelden.

Dat was ook het plan op die noodlottige dinsdag. Tijdens een fotoshoot op een van de toppen van een steile rots liep het echter mis. Volgens Joeri was hij even de aandacht verloren omdat een van hun hondjes de rand van de afgrond naderde, maar toen hij zich weer omdraaide was Zoë verdwenen. Joeri verwittigde meteen de hulpdiensten. Die vonden haar lichaam uiteindelijk vijftig meter lager terug, aan de oevers van de Ourthe.

LEES OOK. Meerhout in rouw na tragisch overlijden Zoë Snoeks: “Iedereen gaat haar missen”

Verder onderzoek

Volgens de eerste vaststellingen was het al snel duidelijk wat er zich had afgespeeld. In een samenloop van omstandigheden was Zoë waarschijnlijk uitgegleden en achterover gevallen. Alles moet in een flits gebeurd zijn, in die mate zelfs dat Zoë volgens haar man nooit om hulp heeft kunnen roepen. Op dinsdag 9 november werd in Balen in intieme kring afscheid genomen van Zoë.

©  rr

Ondanks de piste van een noodlottige val opende het Luxemburgs parket toch een onderzoek. De Waalse krant L’Avenir kwam vrijdag met het nieuws dat het dossier deze zomer is overgemaakt aan het Antwerps parket, dat sindsdien het verdere onderzoek leidt. De Antwerpse onderzoeksrechter en enkele speurders zouden binnenkort zelfs naar Le Hérou afreizen voor verder onderzoek.

L’Avenir stelt zich ook openlijk de vraag of de jonge vrouw gevallen, dan wel geduwd is en plaatst enkele kanttekeningen bij uitspraken van haar man. Zo stelt de krant dat Zoë, die kort voor het incident een selfie had gemaakt, haar gsm bij zich had moeten hebben toen ze viel. Die gsm werd pas uren later teruggevonden door Joeri, die terug was gegaan naar de top van de rots. De bedenkingen worden evenwel niet onderbouwd met concrete bewijzen of aanwijzingen.

Afdeling agressie

Het Antwerps parket wil niet ingaan op specifieke vragen, maar volgens onze informatie kwam het onderzoek er na vraag tot bijkomend onderzoek door de familie van Zoë. De familie zou twijfelen aan het verhaal van de val, ook omdat het blijkbaar al een tijdje niet meer goed ging tussen Zoë en Joeri. In de regio doen al langer verschillende geruchten de ronde. Zo zou Joeri in minder dan een jaar na het overlijden van Zoë hertrouwd zijn. Slechts enkele weken na het dodelijk ongeval maakte hij zijn nieuwe relatie bekend. De afdeling ‘agressie’ van de federale gerechtelijke politie zal het onderzoek verder voeren.

“Omwille van het geheim van het onderzoek en in het belang van dat onderzoek kunnen we alleen bevestigen dat het dossier werd overgemaakt aan het parket Antwerpen”, zegt woordvoerder Kristof Aerts. Ook Luc Snoeks, de vader van Zoë, wil voorlopig niet communiceren. “Ik mag u daar momenteel niets over zeggen. Het onderzoek is volop lopende.”

©  rr

In Meerhout wordt met verstomming gereageerd op het nieuws van het onderzoek naar het overlijden van Zoë Snoeks. Omdat er voorlopig weinig informatie beschikbaar is over het hoe en het waarom wensen enkele vriendinnen van Zoë niet te reageren op het nieuwsfeit.

Burgemeester Nele Geudens, die ook een persoonlijke band had met de betreurde schoonheidsspecialiste, wil toch een kleine reactie kwijt. “Toen ik vanochtend het nieuws vernam, viel ik compleet uit de lucht. Ik wist echt van niets, maar ik hoef natuurlijk niet alles te weten van mijn burgers. Ik weet ook niet om welke reden er een onderzoek is gestart, maar zo’n onderzoek brengt haar niet terug en maakt het gemis voor ons, haar vriendinnen, niet anders.”

Geen autopsie

Of Zoë een duw heeft gekregen voor haar val is niet alleen moeilijk te achterhalen bij gebrek aan getuigen, maar ook bij de autopsie. “Mocht de vrouw voor haar val van vijftig meter hoogte in elkaar geslagen of geduwd zou zijn, is dat als wetsdokter bijna onmogelijk te achterhalen”, zegt Werner Jacobs, forensisch patholoog en hoofddocent aan UAntwerpen. “Mocht ze voordien een steekwonde hebben opgelopen, kan dat mogelijk wel nog aan het licht komen bij de autopsie.”

Volgens L’Avenir is er na het overlijden van Zoë ook geen autopsie uitgevoerd. Een onderzoeksdaad die het Antwerps parket ook niet meer kan stellen aangezien haar lichaam zeven dagen na het incident werd gecremeerd.

LEES OOK. Vader van overleden Zoë (33): “Ze is gestorven terwijl ze haar mooiste hobby uitoefende”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen