Reflection vertolkt Bachmotetten

Het vocaal ensemble Reflection onder leiding van Patrick Windmolders brengt zondag 26 maart om 15 uur in de Sint-Martinuskerk van Herk-de-Stad de Bachmotetten.

Luc Weyens

De 6 motetten van Bach mogen tot het hoogtepunt van de polyfone koormuziek gerekend worden. Vier ervan zijn dubbelkorig uitgewerkt en twee zijn respectievelijk 5- en 4-stemmig gecomponeerd. Bach schreef deze werken in opdracht voor de uitvaartplechtigheid van vooraanstaande bewindslieden. De handschriften van deze werken zijn teruggevonden zonder uitgewerkte instrumentale partijen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat, volgens de praktijk van de barokperiode, basso continuo waarschijnlijk gebruikelijk was. Vaak worden de motetten uitgevoerd met een verdubbeling van de vocale partijen door strijkers en blazers. Het vocaal ensemble Reflection houdt eraan om ze uit te voeren met slechts basso continuo. Dit verhoogt aanzienlijk de transparantie van de complexe contrapuntische stemvoering.

Deze 6 motetten worden heel zelden samen uitgevoerd in één concert. De moeilijkheidsgraad van de partituur en de fysieke intensiteit voor de zangers zijn immers immens, waardoor slechts weinig ensembles het aandurven om ze gezamenlijk uit te voeren. Het vocaal ensemble Reflection heeft in haar korte bestaan al een traditite opgebouwd in vijf gesmaakte concerten met deze heerlijke muziek. Kaarten kosten 15 euro in voorverkoop en 17 euro aan de kassa. Info: www.reflectionvocaal.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer