Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Inflatie in oktober klimt boven de 12 procent: prijzen van gas en voeding blijven grootste boosdoeners

De inflatie in ons land, het cijfer dat aangeeft hoeveel duurder het leven wordt, is nog verder doorgestegen naar 12,27 procent. De hoge gasprijzen wegen al maanden op de inflatie, maar ook voeding neemt een almaar grotere hap uit ons budget. Door de hoge inflatie is de spilindex, zoals verwacht, nog eens overschreden, zodat de overheidslonen en uitkeringen mee stijgen.

Het leven is voorbije maand opnieuw flink duurder geworden: de consumptieprijzen liggen gemiddeld 12,27 procent hoger dan in oktober vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Statbel, de statistische dienst van de federale overheidsdienst Economie. Dat is geleden van juni 1975, ruim 47 jaar geleden dus. "De meest schokkende cijfers sinds ik in de indexcommissie zit", zo omschrijft arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) de inflatiecijfers voor oktober in een tweet.

De hoge inflatie heeft nog altijd voor een groot deel te maken met energie: denk aan de gasprijs die in augustus nog een piek heeft bereikt en die zich met wat vertraging doorzet in onze energiefactuur. Gas werd in vergelijking met vorig jaar 126,5 procent duurder, elektriciteit 84,7 procent. Energie alleen al draagt bijna 6 procentpunt bij aan de totale inflatie.

Maar ook voeding wordt alsmaar prijziger, nu al zowat 13 procent meer dan in oktober vorig jaar. Dat komt onder meer omdat voedingsbedrijven hun hogere kosten doorrekenen in hun prijzen. Onder meer brood, vlees, zuivelproducten en groenten zijn fors in prijs gestegen. 

Wie geregeld de wagen gebruikt, merkt dat ook de brandstofprijzen nog altijd hoog blijven en dat ook de prijs voor andere auto-benodigdheden - van banden tot smeermiddelen - gestegen is.

Of er tussen de vele prijsstijgingen ook ergens een eenzame daling te vinden is? Wel degelijk: zo is een tv gemiddeld 13,9 procent goedkoper geworden, een smartphone 9,3 procent en een computer 4,6 procent. Ook mobiele telefoniediensten zijn gemiddeld 4,6 procent in prijs gedaald.

BEKIJK - Michaël Van Droogenbroeck legt het helder en bondig voor u uit:

Videospeler inladen...

Spilindex

Ook de spilindex is daardoor nog maar eens overschreden. Dat betekent dat de lonen van het overheidspersoneel en de sociale uitkeringen met 2 procent omhoog gaan. En dat al voor de vierde keer dit jaar.

Ook de lonen van de meeste werknemers in de privésector worden aangepast aan het leven dat duurder wordt, maar per sector gebeurt dat volgens een eigen tempo. Voor een grote groep van 1 miljoen werknemers bij wie het loon telkens in januari geïndexeerd wordt, betekent dat dat zij 11,5 procent meer loon mogen verwachten.

BEKIJK - "Ze zijn toch wel bewuster in hun keuze": Ook marktkramers merken dat hun klanten rekening houden met de fors gestegen prijzen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen