NMBS verhoogt tarieven fors vanaf 1 februari 2023

De NMBS past jaarlijks haar tarieven aan in februari. Door de hoge energieprijzen en de inflatie zal dat dit keer neerkomen op een verhoging van 8,73 procent.

“De prijsaanpassing moet afgezet worden tegen onder meer de forse stijging van de energieprijzen”, schrijft de NMBS in een persbericht. “Met 3.800 treinen per dag is NMBS de grootste elektriciteitsverbruiker van het land. Alleen al volgend jaar stijgt daardoor haar elektriciteitsfactuur met meer dan 200 miljoen euro ten opzichte van dit jaar. ​ Daarnaast is er ook de indexering van de lonen die een grote impact heeft. De tariefaanpassing zal slechts een beperkt deel van de gestegen werkingskosten dekken.”

De prijs van het Standard Ticket wordt met 8,73% verhoogd. De prijs van een Senior Ticket zal vanaf feberuari 7,80 euro bedragen. Dat is een stijging van 0,60 eurocent. Voor een Youth Ticket komt er 50 eurocent bij en komt de prijs neer op 7,10 euro. Bij een Youth Multi-ticket komt 4 euro bij. Voor een digital ticket wordt het daarom 57 euro en voor een papieren ticket wordt dat 59 euro. Dat betekent een stijging van 0,40 euro per rit. Een Youth Holidays ticket voor 1 week zal vanaf 1 februari één euro duurder worden en 19 euro kosten. Voor een maandticket komt er 2 euro bij en komt de prijs neer op 31 euro.

De prijs van een Local Multi wordt 29 euro en een digitaal Standard Multi wordt 93 euro. Voor een papieren versie is dat 96 euro. De tarieven van de woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden met 9,73% aangepast.

Nieuw

De NMBS kondigt ook enkele nieuwigheden aan. Vanaf begin 2023 wordt met het Flex-Abonnement – een abonnement voor enkele dagen per week – het woon-werkgamma aangepast aan nieuwe evoluties, zoals het thuiswerken. Tevens wordt gewerkt aan nieuwe tariefformules die volgens de NMBS “eenvoudiger, aantrekkelijker en afgestemd zijn op het tijdstip van de treinrit (piek of daluren) en het profiel van de reiziger.”

“Het doel is ook om specifieke aanbiedingen te ontwikkelen met zeer aantrekkelijke tarieven voor doelgroepen zoals jongeren, senioren, frequente treinreizigers, kleine groepen en reizigers met een verhoogde tegemoetkoming”, klinkt het. Ten slotte zal NMBS ook zeer regelmatig promo-acties voeren, zoals met het Duo Ticket afgelopen zomer. Dat zal reeds zo zijn voor deze eindejaarsperiode en in 2023.

“Slecht signaal”

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is niet opgezet met de prijsstijging die vervoersmaatschappij NMBS vanaf februari doorvoert. “Een slecht signaal, vooral nu onze landgenoten geconfronteerd worden met een ongeziene energiecrisis en alles in het werk wordt gesteld om meer reizigers naar het spoor te lokken om zo een antwoord te bieden op de klimaatcrisis”, zegt hij.

De Ecolo-vicepremier tracht naar eigen zeggen al weken om oplossingen te vinden zodat de prijsstijgingen niet enkel voor rekening van de reiziger zijn. Hij denkt onder meer aan schrapping van de btw op treintickets, een maatregel die hij “zal blijven verdedigen”. Volgens Gilkinet komt de btw-verlaging aan bod in het kader van de fiscale hervorming die de regering nog voor het einde van het jaar bespreekt.

Ook reizigersorganisatie TreinTramBus vindt de prijsverhoging een “verkeerd signaal”. “De aangekondigde prijsverhoging is een fout signaal als je weet dat automobilisten kunnen profiteren van een accijnsverlaging op de benzineprijs”, reageert Kees Smilde, de woordvoerder van TreinTramBus. “De trein is een veel duurzamer vervoermiddel.”De reizigersorganisatie hoopt dat de schrapping van de btw op treinkaartjes, waar minister Gilkinet voor pleit, er komt. “Dat zou de last voor de reizigers verminderen”, aldus Smilde.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen