Antwerps schepen Ait Daoud (N-VA) niet onder de indruk van protest kunststudenten: “Met hen praten heeft weinig zin”

Antwerpen -

Op de trappen van het pas heropende KMSKA, onthulde schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA) vrijdag Mimesis, een monumentaal werk van kunstenaar Lili Dujourie. Maar waar de schepen gaat, gaan ook de kunststudenten die al twee weken protesteren tegen het schrappen van de projectsubsidies. Wanneer Ait Daoud het woord nam, begon ook het boegeroep en scandeerden ze “shame on you”.

Jan Stassijns

Ze stonden op enkele meters van elkaar, de protesterende kunststudenten en schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA). Maar tot een gesprek kwam het niet. Ait Daoud werd, behalve door haar kabinetsmedewerkers, omringd door politieagenten in burger. Op de Leopold de Waelplaats, voor het pas heropende KMSKA, hielden nog eens veertien politieagenten in uniform een oogje in het zeil.

©  Joris Herregods

Net zoals de voorbije dagen stonden de kunststudenten de schepen op te wachten. Dat deden ze maandag al, toen ze met zo’n tweehonderd gelijkgestemden de Antwerpse gemeenteraad op stelten zetten. Ook woensdag, tijdens de opening van een nieuwe expo in het Museum Plantin-Moretus, stonden ze haar op te wachten. Toen glipte de schepen via een achteringang het museum binnen.

LEES OOK. Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) ontloopt protest

“Shame on you”

Vrijdagmiddag was dat geen optie. Het ging namelijk om de voorstelling van Mimesis, een nieuw monumentaal werk van kunstenaar Lili Dujourie, op de sokkel aan de linkerzijde van de trappen voor het KMSKA. Buiten dus. Het kunstwerk, vervaardigd in brons, kwam er in opdracht van de stad Antwerpen. En voor het eerst sinds de opening van het museum in 1890 pronkt er nu ook kunst op de linker sokkel, die de afgelopen 135 jaar leeg bleef.

©  Joris Herregods

En toch was het niet Mimesis, maar de kunststudenten die met de aandacht gingen lopen. Ze kregen toestemming van de politie om wat verderop actie te voeren, weg van de voorstelling. Maar toen Ait Daoud haar speech begon, draaiden de manifestanten het volume van hun muziekinstallatie open. “Shame on you”, klonk het door de boxen die de speechende schepen met heel wat decibels overstemden. “Dat u daar zo durft te spreken. Wij steken onze hand uit, we vragen een gesprek, een dialoog. We zullen hier blijven staan tot u met ons praat.”

LEES OOK. Na woelige start gemeenteraad blijven vragen over besparingen onbeantwoord: “We zullen ze in november behandelen”

Politie grijpt in

Ook nadien, toen aansluitend op de voorstelling een receptie begon, ondernamen de studenten een poging om met de schepen te spreken. Dat werd verhinderd door de politie. Ook toen drie jonge studentes op een rustige manier in haar richting kwamen en vroegen of ze even wat tijd kon maken, greep de politie in. Op vraag van de schepen werden ze ook weggeleid.

“Ze hebben toelating om hier te staan”, reageert Ait Daoud. “Maar ik vind het vooral spijtig voor Lili Dujourie, de kunstenaar van Mimesis, dat ze haar moment verstoren. Ze zijn welkom op mijn commissies en in de gemeenteraad, maar dit is bijzonder jammer.”

©  Joris Herregods

“Overleg heeft weinig zin”

Op de vraag of de schepen op een later moment met hen persoonlijk in gesprek wil gaan, is Ait Daoud duidelijk. “Dat heeft weinig zin”, zegt ze. “We (haar kabinetsmedewerkers, de schepen zelf was afwezig omwille van familiale redenen, red.) hebben al een gesprek met hen gehad en daar waren ze verbaal erg agressief.”

©  Joris Herregods

De kunststudenten zeggen dan weer dat het de kabinetsmedewerkers waren die een agressieve toon aansloegen. “Ze staan hier”, wijst Ait Daoud. “Zij zien er toch niet agressief uit? We hebben de studenten gevraagd om zich rustig te houden tot het debat over de begrotingsgesprekken wordt gevoerd in de gemeenteraad van november. Trouwens, ik spreek met het Antwerps Kunstenoverleg, dat is het overlegplatform voor het cultuurveld.”

Bij het Antwerps Kunstoverleg ontkennen ze dat er een gesprek is geweest met de schepen zelf. “Er is enkel een overleg geweest met haar kabinet”, klinkt het daar.

“N-VA-besparingen”

Intussen is er na Vooruit, nog een andere Antwerpse meerderheidspartij die openlijk kritiek heeft op de besparingen op cultuur en het schrappen van de projectsubsidies. Open Vld schiet met scherp. “Hiermee wordt een kritische generatie monddood gemaakt”, zeggen Anthony Pierards, cultuurspecialist binnen de Antwerpse Open Vld en Willem-Frederik Schiltz, fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement. Ze roepen daarom op “om deze N-VA-besparingen terug te draaien”. En zo lijkt Ait Daoud, en haar partij, meer en meer alleen te staan binnen het Antwerpse stadsbestuur.

LEES OOK. Na Vooruit, schiet nu ook Open Vld met scherp op cultuurbesparingen

De protesterende kunststudenten voerden actie onder het tentje, voor het KMSKA. De politie hield hen goed in het oog.  ©  jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen