Ze woonden naast elkaar en spraken elkaar voor het laatst in het concentratiekamp: Hannah Goslar (93), beste vriendin van Anne Frank, overleden

Hannah - Hanneli - Goslar, een van de beste vriendinnen van Anne Frank, is overleden op 93-jarige leeftijd. Ze kenden elkaar vanaf de kleuterschool, waren buurmeisjes en spraken elkaar - tragisch genoeg - voor het laatst in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. 

14 juni 1942. Anne Frank schrijft in haar dagboek: "Hanneli en Sanne waren vroeger mijn twee beste vriendinnen, en wie ons bij elkaar zag, zei altijd: "Daar lopen Anne, Hanne en Sanne." De Hanneli naar wie Anne Frank verwijst, is Hannah Pick-Goslar. Ze werd op 12 november 1928 geboren in Berlijn en toen de nazi's in Duitsland aan de macht kwamen, vluchtte de familie eerst naar Londen, om vervolgens in Amsterdam terecht te komen. Daar woonden ze op het Merwedeplein, naast de familie-Frank. "Wij woonden op nummer 31. Ik hoefde alleen maar de trap af en de volgende trap weer op naar nummer 37 om naar Anne toe te gaan", vertelde ze ooit aan het Anne Frank Magazine.

De Anne Frank-stichting deelde deze foto: helemaal links staat Hannah Goslar, daarnaast staat Anne Frank

Anne en Hannah zaten samen op de kleuterschool, gingen naar de lagere school en uiteindelijk naar het Joods lyceum. Ze waren onafscheidelijk, tot de familie-Frank in 1942 moest onderduiken in het Achterhuis. Hannah dacht op dat ogenblik dat de familie naar Zwitserland gevlucht was. 

Hun wegen kruisten daarna - tragisch genoeg - nog maar één keer, in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Anne Frank was daar met haar zus Margot in 1944 naartoe gebracht, vanuit Auschwitz. En ook Hannah werd naar Bergen-Belsen gedeporteerd. In februari 1945 - kort voor het overlijden van Anne - spraken de twee meisjes elkaar voor het laatst. 

In de documentaire "Anne Frank remembered" uit 1994 vertelt Hannah Goslar over die laatste ontmoetingen, bij de prikkeldraad van Bergen-Belsen. 

"Ik stond daar in de kou, en opeens hoorde ik iemand roepen. Het was Anne. Het was vreselijk, we begonnen te wenen. En ze zei dat ze niemand meer had. (...) Als ze had geweten dat haar vader nog leefde... Na de dood van haar zus had ze gewoon geen hoop meer." 

Uiteindelijk zou Anne Frank vlak nadien overlijden. "Dat ik overleefd heb en zij niet is wreed toeval", klonk het bij Hannah.

BEKIJK - Hannah Goslar vertelt over haar laatste gesprek met Anne Frank:

Hannah overleefde samen met haar zus Gabi de verschrikkingen van de concentratiekampen. In 1947 emigreerde ze naar Israël. Ze werd verpleegster, trouwde en kreeg 3 kinderen, 11 kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen. "Dit is mijn antwoord op Hitler", zei ze daarover ooit. 

Ze heeft haar verhaal - en haar herinneringen aan Anne Frank - verteld, naar eigen zeggen voelde ze zich verplicht. "Ik heb het overleefd en Anne niet." 

Hannah Goslar werd 93 jaar oud. 

Meest gelezen