© VRT

VRT-reeks "De metissen van België" wint prestigieuze Prix Europa

De tv-reeks "De metissen van België" (Canvas) heeft de Prix Europa gewonnen. De Prix Europa zijn de prestigieuze prijzen voor Europese televisie-, radio- en internetprogramma's.

De VRT sleepte negen nominaties in de wacht en won met "De metissen van België" de hoofdprijs in de categorie Beste TV-programma over Diversiteit. De documentaire vertelt het schrijnende verhaal van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren vijftig in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. 

De makers van de reeks doen dat aan de hand van het levensverhaal van drie van hen: Jaak, Paul en Jacqueline. Als onwettige kinderen van een witte vader en een zwarte moeder werden ze door de Belgische overheid weggehaald bij hun moeder en in het internaat van Save in Rwanda geplaatst.

"De metissen van België" is een reeks van De Chinezen die te zien was op Canvas. Ze werd gemaakt door onder meer Steven Crombez (regie), Ken Kamanayo (DOP) en Laura Uwase (redactie). 

Voor regisseur Steven Crombez is de prijs "een Europese erkenning voor ons hele team, maar veel en veel meer nog voor Jacqueline, Jaak, Paul en alle andere koloniale metissen van België die ondanks hun weinig benijdenswaardige lot zijn opgegroeid tot positieve en veerkrachtige mensen".

Laura Uwase draagt de prijs op aan de zwarte moeders die verweesd achterbleven en hun hele leven naar hun kinderen zochten. "We zijn fier dat we hen een stem en gezicht hebben kunnen geven." 

"Deze erkenning bewijst dat de maatschappij het belang inzien van identiteit", voegt Ken Kamanayo toe. "Wie zijn verleden niet kent is gedoemd te verdwalen in de toekomst."

Daarnaast was er een eervolle vermelding voor "Sarah in genderland" in de categorie TV Documentaire. Ook die documentaire kan je nog herbekijken op VRT MAX. 

Nog Belgische prijzen

Ook de podcast "The Buffalo Bitches" van Eva Moeraert sleepte een Prix Europa in de wacht, voor Beste Radio Fictie van 2022. De prijs voor Beste Radio Documentaire was voor "Pearl" van Yasmina Hamlawi. "Events" van Pascale Brischoux kreeg een eervolle vermelding in de categorie Radio Fictie. 

De Europese Journalist van 2022 is Galina Timchenko, een Russische journaliste die inmiddels uit Rusland verbannen is. Ze is de oprichter van het onafhankelijke nieuwsplatform Meduza. 

Meest gelezen