Jelle Roziers stond de makers van Netflix te woord. © Joren De Weerdt

Passie van Itegemse duivenmelker gaat de wereld rond door prestigieuze Netflix-documentaire: “Ik heb me niet anders voorgedaan dan ik ben”

Itegem, Berlaar -

Duivenmelker Jelle Roziers (39) uit Itegem (Heist-op-den-Berg) is momenteel te zien in de prestigieuze Netflix-documentaire ‘Human Playground’. Voor een publiek uit maar liefst 195 landen geeft hij een inkijk in de duivensport.

Bert Provoost

Human Playground gaat over de spelende mens in al zijn vormen. De makers trokken er de hele wereld voor rond en brachten zo onder meer stokgevechten in Ethiopië, paardenrennen voor kinderen in Mongolië en worstelen in Senegal in beeld. De reeks wordt in 195 landen getoond door streamingdienst Netflix.

Ook is er een aflevering gewijd aan spelen waar veel geld in omgaat, onder de titel Big Business. Daar komt ook de duivensport in beeld, naar aanleiding van de gekke bedragen die soms voor topduiven betaald worden. “Deze atleten zijn meer waard dan hun gewicht in goud”, zo merkt Hollywood-ster Idris Elba op, die het commentaar inlas.

Berlaarnaar Jelle Roziers, die tegenwoordig in Itegem woont, is de gesprekspartner. Hij heeft één van de Belgische tophokken en zijn duiven konden de voorbije jaren al heel wat prestigieuze prijzen binnenhalen.

LEES OOK. Duivenmelker Jelle Roziers: “Zonder liefde voor de duif zal niemand miljonair worden” (2020)

“De makers zijn hier drie dagen komen filmen”, bevestigt Jelle. “Ze zijn bij mij terechtgekomen via duivenveilingshuis Pipa. Blijkbaar vonden ze mij geschikt om het uit te leggen. Ik heb me niet anders voorgedaan dan ik ben. Ik ga mezelf niet veranderen en zeg altijd wat ik denk. Of dat nu tegen de koning of tegen Netflix is”, lacht hij.

Enkele van Jelles duiven in Itegem. © Joren De Weerdt

Hij heeft het in de aflevering onder andere over dat ze hier in België zeer goed in de markt liggen en dat de buitenlanders hier op topduiven azen. “Het is altijd goed dat onze sport in beeld wordt gebracht. Zo’n reportage voor Netflix wordt heel professioneel aangepakt en het resultaat is ook heel mooi. Ik heb via de duivensport goede contacten met China en ik heb ondertussen al berichten uit China gehad om te zeggen dat de reeks daar ook bekeken wordt, met Chinese ondertiteling. Mijn filmpje circuleert daar onder duivenliefhebbers blijkbaar op sociale media”, zegt Jelle, die professioneel met zijn duiven bezig is.

Bevelse duivenbond

De makers gingen ook langs bij de duivenbond van Bevel, waar het inkorven in beeld werd gebracht. “Daarnaast hebben ze vooral bij mij thuis gefilmd. Een stukje waarin we naar een duivenkliniek in Nederland zijn gegaan, hebben ze uiteindelijk niet gebruikt”, zegt Jelle.

Wel is te zien hoe de duiven na een lange race weer aankomen in Itegem. Jelle houdt tijdens de opnames ook contact via een videocall met zijn Chinese duivenzakenpartner. Maar tussendoor relativeert hij ook. “Een duif, wat is dat nu? Dat vliegt wat rond. Maar toch heeft de duivensport veel gezinnen een beter leven gegeven op financieel vlak”, zegt hij terwijl hij een flesje Duvel inschenkt.

“Dat bier was trouwens niet voor mij”, merkt hij nog op. “Het was voor de bezoekers die er waren. Ik drink nooit bier als ik met de duiven bezig ben. Ik moet mij focussen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER