Radio 2

70-tal mensen protesteren tegen komst van noodopvang voor asielzoekers in Jabbeke

Vlaams Belang heeft een protestactie georganiseerd tegen de komst van het tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in Jabbeke. Binnenkort zullen 150 tot 200 mensen zich vestigen op de site van de oude gebouwen van de civiele bescherming. Daarmee is de radicaal-rechtse partij niet akkoord.

“Na Bredene is Jabbeke in minder dan een week tijd al de tweede West-Vlaamse gemeente, die moet instaan voor de opvang van extra asielzoekers”, legt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) uit. Woensdag besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om onder meer in Jabbeke extra opvang te voorzien voor 150 tot 250 migranten met de bedoeling, de mensen die nu de nacht buiten moeten doorbrengen in Brussel, van straat te halen.

De burgemeester van Jabbeke, Frank Casteleyn (CD&V), beloofde zich met alle mogelijke middelen te verzetten. Maar hij zette alle acties ondertussen ‘on hold’ in afwachting van een gesprek met de staatsecretaris.

“Die keuze voor Jabbeke is tegen alle eerder gemaakte afspraken met het gemeentebestuur van Jabbeke”, vult Vermeersch aan. “De burgemeester liet dat zelf weten. ”Eerder deze week liet burgemeester van Jabbeke Frank Casteleyn (CD&V) weten dat hij zijn protestacties voorlopig opschort. Hij gaat eerst in gesprek met de staatsecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V). Pas wanneer zijn vragen en eisen beantwoord zijn, zal hij kijken welke verdere stappen hij zal ondernemen.

Jabbeke mag niet opdraaien voor falend asielbeleid

De zeventig aanwezigen voerden actie tegen wat ze zelf een schandalige gang van zaken vinden. “Deze locatie werd voorzien voor jeugd-en culturele activiteiten en als bedrijvenzone. Dat moet zo blijven in een dorp met een klein en onderbemand politiekorps.”

“In plaats van meer centra moet de instroom worden verminderd en de uitstroom van uitgeprocedeerde migranten verhogen”, nog aldus Vermeersch. “Want er zijn in een maand tijd meer dan 4.000 nieuwe asielzoekers bijgekomen."

Meest gelezen