Radio2

Grondwitloof maakt plaats voor saffraan in Brussegem: "150 bloemetjes voor 1 gram"

Hobbykoks uit Merchtem en omstreken hoeven niet langer saffraan geïmporteerd uit Iran te kopen. Sinds kort wordt de specerij ook in deelgemeente Brussegem gekweekt. “Vroeger werd hier grondwitloof geteeld, maar toen mijn schoonouders op pensioen gingen, werd de productie stopgezet. Het grondwitloof was te arbeidsintensief en dat konden mijn man en ik niet combineren met onze job”, zegt kweker Iris De Swert.

Door een reportage over het telen van saffraan begon het bij Iris te kriebelen. “Saffraan is een mooie en exotische bloem. En de specerij wordt in heel veel gerechten en bereidingen gebruikt.” Na een opleiding begon Iris te experimenten op de boerderij in Brussegem. “Na enkele jaren staat de productie op punt en kan ik de saffraan commercialiseren.” Al is dat laatste een groot woord.

“Voor één gram saffraan heb je ongeveer een 150 à 170 bloemetjes nodig. Dat is gigantisch veel. Daarom kost een gram bij ons 35 euro. Maar het voordeel is dat je er niet veel van nodig hebt in een gerecht.”

Onkruid plukken

Saffraan kweken is vooral onkruid wieden en op het juiste moment, in september en oktober, alle bloemetjes oogsten. “Dat is ook arbeidsintensief en je moet er veel mee bezig zijn, maar dat kunnen we aan.” Je mag saffraan ook maar vier tot vijf jaar op hetzelfde perceel oogsten, daarna moet je van perceel wisselen. “Je kan de saffraanbloemen niet sproeien en er komt niets mechanisch aan te pas. Elk bloemetje moet met de hand geplukt worden. Wij hebben er hier een paar duizend per seizoen.”

Radio2

Meest gelezen