©  via REUTERS

Rusland: “Britten zitten achter droneaanval op Sebastopol én bliezen Nord Stream-pijpleidingen op”

De Britse marine zit achter de massale droneaanval op Sebastapol zaterdagochtend, en heeft de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee opgeblazen. Dat zegt althans het Russische ministerie van Defensie, zonder bewijs te leveren voor die beweringen.

jvh
Bron: Reuters

Volgens het Russische leger sloegen oorlogsschepen van de Zwarte Zeevloot zaterdagochtend in de baai van Sebastopol een massale aanval met drones af op schepen die deelnamen aan de bescherming van konvooien die graan uit Oekraïne uitvoeren. Eén van die schepen zou beperkte schade hebben opgelopen.

De stad Sebastopol, op de door Rusland geannexeerde Krim, werd volgens de door Rusland geïnstalleerde burgemeester Michail Razvosjajev niet geraakt. “We bewaren de rust, de situatie is onder controle”, klinkt het. Het stadsbestuur zei niet hoeveel drones bij de aanval betrokken waren, maar wel dat “alle onbemande vliegtuigen uit de lucht zijn geschoten”.

“Grootste aanval met drones op Sebastopol ooit”

Razvosjajev zei later aan het Russische staatspersagentschap TASS dat het om de grootste aanval met drones en op afstand bestuurde tuigen op de wateren van de baai van Sebastopol “in de geschiedenis” ging. Oekraïne wil de Krim heroveren, en voert sinds een paar maanden aanvallen uit op militaire vliegvelden en wapendepots op het schiereiland.

Het ministerie van Defensie legt de verantwoordelijkheid voor die aanval echter niet alleen bij Oekraïne, maar ook bij Groot-Brittannië. “De voorbereiding voor deze terroristische daad en de opleiding van het militair personeel van het 73ste Oekraïense centrum voor speciale maritieme operaties, gebeurde door Britse specialisten met basis in Otsjakiv, in de Oekraïense regio Mykolaiv”, aldus het Russische ministerie. Volgens Rusland namen de

Ook achter aanslag op Nord Stream-pijpleidingen

“De Britse marine nam deel aan de planning, bevoorrading en uitvoering van een terroristische aanslag in de Oostzee op 26 september – het opblazen van de Nord Stream 1- en Nord Stream 2-gaspijpleidingen,” klinkt het verder in dezelfde mededeling.

Rusland beschuldigt het Westen er al langer van achter die ontploffingen te zitten, zo wees het in het verleden met een beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten, die op die manier meer LNG-gas aan Europa zou willen verkopen. Het land doet westerse claims dat het zelf achter de aanslag zou zitten – om op die manier de energiercrisis in West-Europa nog verder aan te wakkeren – af als “onzin”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer