In de zuidelijke Sindh-provincies leven veel mensen letterlijk op en in het water.
Yassine Atari

Beluister podcast "Vranckx & Byloo": "Een maand na de overstromingen leven Pakistanen nog steeds op de daken van hun huizen"

Hele regio's in Pakistan hebben één maand na de overstromingen daar nog geen internationale hulp gezien. Dat stelde reporter Yassine Atari ter plaatse vast. Na de overstromingen dreigt er nu ook een tweede golf van slachtoffers: die van de ziekten die in het stilstaande water voorkomen.

Vorige maand eisten de overstromingen in Pakistan een vreselijke tol. In sommige streken viel er vier- tot vijf maal meer regen dan normaal. 1.700 Pakistanen kwamen om, 33 miljoen werden direct of indirect getroffen. Een gevolg van de klimaatverandering, besloten klimaatwetenschappers.

Een derde van het land stond onder water en dat is nu nog steeds zo in veel regio's. Dat stelde Yassine Atari vast. Hij trok in het zog van een ngo door het zuiden van het land, in de Sindh-provincie. Hij maakte ook de foto's bij dit artikel.

In de nieuwe aflevering van de podcast "Vranckx & Byloo" vertelt Atari dat Pakistan dan wel verdwenen mag zijn uit de nieuwsbulletins, de ellende is er nog niet voorbij. "Ik ben geweest op plekken die zo geïsoleerd zijn dat ze er nog nauwelijks internationale hulp hebben gezien", vertelt hij. 

"We moesten ons voortbewegen op tractors. Toen het nieuws zich verspreidde dat we er waren, blokkeerden ze ons de weg. Ze klampten ons letterlijk aan, zo wanhopig waren ze."

Yassine Atari

"De mensen die na de overstromingen zijn kunnen vluchten, leven nu langs de kant van de weg in de drogere regio's. Maar er zijn nog heel wat mensen die letterlijk op het water leven. Ze zwemmen dagelijks door dat water om voedsel te verzamelen."

"Ze zijn er heel afhankelijk van landbouw, maar al hun akkers zijn nu verwoest. Ze vrezen er dus voor hongersnood."

Tweede golf

Waar hebben ze vooral nood aan? "Vlak na de overstromingen werd zeer sterk gefocust op opvang en voedsel. Op langere termijn is de grote uitdaging om al het water weg te krijgen dat er nu nog staat. De mensen die ik sprak, wilden geen hand-outs (liefdadigheid, red.), geen voedselpakketten. Ze willen gewoon terug naar het leven zoals het voor de overstromingen was. Daarom steken ze nu zelf ook de handen uit de mouwen om het water weg te krijgen met pompen, emmers en tractors."

Yassine Atari

De tijd dringt, want binnenkort wordt het winter. 's Nachts kan de temperatuur tot onder het vriespunt dalen. "En stel je eens voor dat je bij -2 graden Celsius op het water leeft."

Dat is niet alleen oncomfortabel, het kan ook levensgevaarlijk zijn. In het stilstaande water broeien er immers heel wat ziektes: dengue, malaria en maag- en darminfecties, bijvoorbeeld. "Daar zullen de meeste slachtoffers vallen. Niet door de overstromingen zelf, maar door de gevolgen ervan. Daarom doen ze nu volop aan damage control, de verspreiding van de ziektes zo veel mogelijk beperken."

Yassine Atari

België steekt zelf ook een handje toe. Er is een B-FAST-team uitgestuurd dat moet helpen om de watervoorziening opnieuw op poten te zetten. Want ironisch genoeg is er in het overstroomde land ook een groot tekort aan drinkbaar water.

En daarna? Wat als het water eenmaal weg is? Hoe kunnen de Pakistanen ervoor zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt?

"Je kan dat nu wel oplossen, maar wat zullen ze de volgende jaren moeten doen?", vraagt Atari zich af. "Ze wisten wel dat het zou regenen, maar niet dat het zo extreem zou zijn. De overstromingen, die plotse flash floods en rivieren die uit hun oevers traden, dat kwam totaal onverwacht. In hoeverre kan je je daar ooit op voorbereiden?"

Meepraten over Vranckx & Byloo? Stuur een mailtje naar de redactie via vb@vrt.be of word lid van de Facebookgroep.

Meest gelezen