(foto ter illustratie)
© Zoonar/a.giacomazzi - portal.belgaimage.be

Gilles (15) uit Mechelen bestelt een Rubiks kubus uit de VS en betaalt zich blauw aan invoerrechten: met deze tips van "De inspecteur" kan je dat vermijden

Gilles (15) uit Mechelen bestelt onlangs een Rubiks kubus uit de VS, maar krijgt bij de levering te horen dat hij invoerrechten moet betalen die hoger liggen dan de waarde van het speelgoed. "De inspecteur" zoekt uit hoe dat mogelijk is en wat je kan doen om dit te vermijden.

Gilles (15) uit Mechelen is dol op Rubiks kubussen. Om zijn collectie aan te vullen, bestelt hij online een nieuw exemplaar in de Verenigde Staten. "Ik had al een 2x2, een 3x3, een 4x4...", vertelt hij aan "De inspecteur". "Nu wou ik voor een nieuw, stickerloos model gaan: de MagLev-speedkubus. Die draait nog vlotter omdat de veren in de kubus vervangen zijn door afstotende magneten. Hij maakt ook geen vervelend geluid bij het draaien."

De droomkubus van Gilles kost 13,79 euro in de Amerikaanse webwinkel. De verzendkosten bedragen 8,27 euro. Zo komt hij aan een totaalbedrag van 22,06 euro. Hij wacht vol ongeduld op de kubus, maar die komt maar niet aan. Tot hij een brief van Bpost ontvangt. "Ik moet 19,56 euro invoerkosten betalen", staat daarin te lezen. "De totale kostprijs loopt daardoor op tot 41,62 euro, terwijl de kubus zelf nog geen 14 euro kost."

Voor Gilles zit er niks anders op dan de invoerkosten op te hoesten. "Het is dat, of mijn kubus. Als ik niet betaal, krijg ik 'm niet en dan ben ik sowieso mijn geld kwijt dat ik aan de Amerikaanse webwinkel heb overgemaakt."

Douane

Kan dat eigenlijk wel, hogere invoerkosten voor een product van buiten de Europese Unie dan de prijs van het product zelf? "Ja, dat kan zeker", zegt Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën. "De prijs van de aankoop maakt op zich niets uit, je betaalt sowieso 15 euro dossierkosten aan Bpost. Daarnaast worden invoerrechten aangerekend."

"De inspecteur" haalt verhaal bij Bpost. "Die 15 euro, dat zijn onze zogenoemde kosten voor douaneformaliteiten", zegt woordvoerder Veerle Van Mierlo daar. "Dat is een bedrag dat onze administratieve kosten dekt."

De zogenoemde inklaringsdienst van Bpost rekent de kosten aan om:

  • de inhoud en de waarde van het pakje vast te stellen
  • de geadresseerde te contacteren als de inhoud, waarde en gegevens van het pakje niet overeenkomen of onvolledig zijn
  • de vereiste douane-aangifte op te maken 
  • het pakje op te slaan en te bewaren tijdens de inning van douaneheffingen 

Op grote aankoopbedragen vallen die forfaitaire kosten in verhouding beter mee. Bij kleine aankopen, zoals de kubus van Gilles, kunnen ze effectief duurder zijn dan het product zelf. Wil je weten hoe de extra invoerkosten precies berekend worden? Klik dan hier.

Tips van Bpost

Het is mogelijk om deze bijkomende kosten te vermijden. Bpost heeft zelfs tips om ze te voorkomen als je onlineaankopen doet buiten de EU:

  • Koop in een geregistreerde webshop. Die rekent vooraf de btw op je aankoop aan, waardoor je geen invoerkosten betaalt en je zending sneller de invoerprocedure kan doorlopen. Zo weet je zeker dat geen extra invoer- of douanekosten zullen volgen.  
  • Lees altijd de kleine letters. Sinds 1 juli 2021 is de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen buiten de EU verdwenen. Door die nieuwe douaneregels moet dus altijd btw betaald worden, ook als je de goederen online aankoopt. Die regels gelden voor alle koerierdiensten en zijn gebaseerd op een Europese wetgeving. 
  • Bekijk of je je bestelling bij een webshop kan plaatsen die van binnen België of de EU verstuurt. Pas op: het Verenigd Koninkrijk behoort niet meer tot de EU
  • Voor goederen met een waarde van meer dan 150 euro zal je altijd douaneformaliteiten moeten betalen. Daarvoor kun je de invoerkosten niet betalen via de webshop. 

Tips van "De inspecteur"

Zit je pakje vast bij Bpost en moet je invoerkosten betalen om eraan te geraken? Maak dan eerst de overweging wat jou het goedkoopst uitkomt. Als de invoerkosten hoger zijn dan de waarde van het product, kan je overwegen om je product gewoon opnieuw te bestellen via een geregistreerde webshop natuurlijk. Je bent dan sowieso minder geld kwijt.

Ontvang je een brief van Bpost over invoerkosten? Check dan altijd of het niet om een poging tot phishing gaat. Dat doe je door de barcode te scannen via de app van Bpost. In die app kun je controleren of de referentie uit de brief overeenkomt met het pakje dat je verwacht.  

Meest gelezen