Archieffoto

Antwerpen vraagt ouders om hun kinderen indien mogelijk thuis te houden door personeelstekort in kinderopvang

Antwerpen kampt met personeelsproblemen in de stedelijke kinderopvang. Eén op de vier kinderbegeleiders zit er ziek thuis. Als noodoplossing vraagt de stad nu aan de ouders om hun kinderen tot en met 11 november indien mogelijk thuis te houden. "De ouders tonen zeer veel begrip", zegt schepen van Kinderopvang en Personeel Nabilla Ait Daoud (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is een hart onder de riem voor onze medewerkers." 

Volgens schepen Ait Daoud is een kwalitatieve en veilige kinderopvang prioriteit. "Vandaar dat we deze stap gezet hebben. 115 ouders zijn ingegaan op onze vraag. Dat verlicht de werkdruk op het personeel al flink. Als het voor de ouders niet kan, dan hoeven ze het ook niet te doen."

Daarnaast maakt de schepen ook werk van nieuwe aanwervingen. "We hebben een oproep gelanceerd en daar zijn 10 kandidaten uitgekomen. Die starten op 7 november. Daarnaast staan er nog 63 kandidaten klaar voor een selectieproef." Volgens Ait Daoud zijn er niet zoveel kandidaten meer als vroeger voor de job van kinderbegeleider. "Vroeger was er een stormloop toen we een vacature openzetten. Nu is dat niet meer het geval."

Schepen Ait Daoud hoopt dat de twee maatregelen effect gaan hebben en de werkdruk bij de kinderbegeleiders verlichten. "Het ziekteverzuim schommelt nu tussen de 20 en 25 procent. Het is heel moeilijk om daar de vinger op te leggen, maar je merkt het in verschillende sectoren. Als er iemand ziek valt op de werkvloer, geeft dat een soort van watervaleffect. De werkdruk komt dan hoger te liggen bij de overblijvende collega's en die vallen dan op termijn ook uit." 

Meest gelezen