"Ik ga aan mijn loop beginnen": cultuurschepen van Antwerpen wil niet uitleggen waarom ze subsidies schrapt en breekt interview af

Schepen van Cultuur van Antwerpen Nabilla Ait Daoud (N-VA) wil niet uitleggen waarom ze besparingen doorvoert in de cultuursector van haar stad. In een gesprek in "De ochtend" kreeg ze daarover vragen, maar antwoorden bleven uit en ze beëindigde het gesprek met de mededeling dat ze ging lopen. "Het debat zal gevoerd worden in de gemeenteraad."

De laatste weken is heel wat commotie ontstaan rond de aangekondigde besparingen in de cultuursector in Antwerpen. Vooral het feit dat schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) voor drie jaar de projectsubsidies wil schrappen, raakt een gevoelige snaar. Daarmee treft ze vooral jonge mensen die met die subsidies hun eerste professionele stappen kunnen zetten. 

Antwerpse kunststudenten kwamen de afgelopen weken op straat om meer uitleg te vragen. Ze kregen daarbij steun van de Antwerpse cultuurhuizen en bekende acteurs en schrijvers, zoals Els Dottermans, Jan Decleir, Jeroen Olyslaegers en Tom Lanoye. Een echt antwoord op de vraag waarom de projectsubsidies geschrapt zullen worden, kwam er nog niet. 

Vanochtend was schepen Nabilla Ait Daoud te gast in "De ochtend" op Radio 1. Ook daar hield ze de boot af, toen het over de besparingen ging. Ze begrijpt dat er protest is, maar ze is niet onder de indruk. "De beslissing staat vast. We hebben die als college genomen. Het debat daarover zal in november in de gemeenteraad gevoerd worden."

Dat ze niet in overleg gaat met de sector, ontkent ze. "Wij hebben met het Antwerpse Kunstenoverleg samengezeten en ook met de studenten." Dat overleg vond plaats op haar kabinet, maar zelf was ze daar niet bij aanwezig. 

Op de vraag waarom ze zelf nog niet gereageerd heeft op de protesten, antwoordt ze: "Ik wil hier helemaal niets over zeggen. U zet mij onder druk om er iets over te zeggen. Ik vind dat het debat over de besparingsoefening moet gevoerd worden in de gemeenteraad. Ik denk dat we het gesprek moeten afronden. Ik heb aan alle journalisten gezegd dat ik hier niet wil over uitweiden. Ik ga dat met veel plezier in mijn commissie doen en dan daarna in de gemeenteraad." Als de interviewer toch doorvraagt, breekt ze het gesprek af: "Ik ga aan mijn loop beginnen en wens u verder nog een fijne dag".

Beluister hier het gesprek met schepen Nabilla Ait Daoud in "De ochtend" op Radio 1:

Tom Lanoye: "Dit gaat over gezichtsverlies"

Volgens auteur Tom Lanoye wil Ait Daoud vooral gezichtsverlies vermijden. "Zij is een schepen die alle debatten ontloopt", zegt hij. "Als zij nu zegt: de beslissing ligt vast, maar we gaan er in november over debatteren, dat is toch geen uitgangspositie? Iemand die stevig in zijn schoenen staat, gaat in debat. Een beslissing moet kunnen worden bijgestuurd. Hier gaat het alleen - denk ik - over gezichtsverlies."

Lanoye wijst erop dat naar aanleiding van haar beslissing acteur en schrijver Mark Tijsmans uit de gemeenteraad van Antwerpen én uit zijn eigen partij de N-VA is gestapt. "Hij wou gesprekken opstarten over de cultuursector binnen de partij, maar hij zegt dat hij nooit met Ait Daoud heeft kunnen spreken", zegt Lanoye. 

Het is niet de eerste keer dat een beslissing van Ait Daoud op protest stuit. Begin september nam stadsdichter Ruth Lasters ontslag toen het Antwerpse stadsbestuur haar kritische gedicht "Losgeld", over de vele labels en hokjes in het onderwijs, niet aanvaardde. Ait Daoud was ook de schepen die de subsidies verleende aan het project van Sihame El Kaouakibi, het Vlaams Parlementslid tegen wie een fraude-onderzoek loopt. 

Beluister hier het volledige gesprek met Tom Lanoye in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen