OVERZICHT. Wat is er wel en niet open tijdens verlengd weekend? En waarom zijn veel gemeentehuizen vijf dagen gesloten?

©  rr

Velen onder ons genieten van een lang weekend. Dinsdag is het Allerheiligen, een officiële feestdag. Dat betekent dat de meeste winkels gesloten zijn. Overheidsbedrijven en banken zijn sowieso dicht en er is geen krant. Kijk hier waar je wel of niet terecht kan.

tg

Alle gemeente- en stadhuizen, OCMW’s, gemeentelijke bibliotheken en overheidsdiensten zijn gesloten op Allerheiligen. Maandag maken de meeste openbare diensten de brug. En woensdag 2 november is het Allerzielen, dus blijven ze ook gesloten. Dat bekent dat je er pas donderdag 3 november weer terecht kan.

Febelfin, de federatie voor de Belgische financiële sector, laat weten dat de banken gesloten zijn op 1 november. Klanten kunnen wel elektronisch bankieren en terecht in de selfbankings aan de betaalterminals en de biljettenverdelers.

Postkantoren zijn dicht en er is geen post- of krantenbedeling op 1 november. Maar ook maandag 31 oktober blijven de postkantoren gesloten door een brugdag. Online kunnen wel verrichtingen gedaan worden. De krant wordt maandag wel bedeeld.

De politiediensten blijven altijd bereikbaar, ook op feestdagen, al zijn de wijkkantoren gesloten. Voor administratieve zaken kan je er niet terecht. Wie dringende politiehulp nodig heeft, moet bellen naar het noodnummer 112.

Ook de meeste warenhuizen zoals de Colruyt blijven dinsdag gesloten. Sommige AD en Proxy Delhaizes en Albert Heijn zijn wel open, net als veel kleinere Carrefour winkels. Sommige blijven de hele dag open. Op de websites van de warenhuisketens kan je zien welke vestigingen open zijn. Op maandag 31 oktober gelden de normale openingsuren.

Doe-het-zelfzaken zijn gesloten met Allerheiligen. Dat geldt ook voor meubel- en decoratiewinkels. Woensdag is alles weer open. Wie wil klussen, kan maandag in de Gamma’s of de Hubo’s terecht.

Openbare markten gaan gewoon door.

De meeste kleding- en schoenwinkels zijn dicht op Allerheiligen, maar niet allemaal. Maasmechelen Village is bijvoorbeeld wel open. En ook kledingketen Zeb maakt er een gewoonte van om op feestdagen open te blijven.

De horeca blijft open, tenzij ze hun wekelijkse rustdag hebben.

Dierenparken zoals de Antwerpse Zoo, Planckendael en Pairi Daiza zijn normaal open. Ook daar baat alles in Halloweensfeer.

En ook pretparken houden de deuren open deze herfstvakantie. Onder meer Walibi staat in het teken van Halloween.

De meeste musea zullen gesloten blijven. Kijk vooraf best even op de website van het museum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen