Iran executeert 20 "terroristen" op een dag tijd

In Iran zijn op een dag tijd twintig terroristen opgehangen. Volgens de Iraanse autoriteiten gaat het om soennitische terroristen die moorden hebben begaan en de nationale veiligheid hebben bedreigd. Mensenrechtenorganisaties zeggen echter dat de verdachten gefolterd werden en geen eerlijk proces kregen.
Archieffoto van een executie in Iran

De massa-executie vond dinsdag plaats. De twintig mannen werden veroordeeld voor 24 gewapende aanvallen, bomexplosies en diefstallen die tussen 2009 en 2012 plaatsvonden in het oosten van Iran, meldt het Iraanse ministerie van Inlichtingen.

Ruim 100 aanhangers werden in de loop van het onderzoek geĆÆdentificeerd. Sommigen kwamen om bij gevechten met de politie, anderen werden opgepakt en veroordeeld tot celstraffen of de doodstraf. Ze zouden tientallen mensenlevens op hun geweten hebben.

Een van de twintig mannen die dinsdag werd opgehangen, was de 28-jarige Shahram Ahmadi, een 28 jarige Koerd. Hij zat gevangen wegens "vijandschap tegen God", wegens zijn vermeende lidmaatschap bij de zogeheten Takfiri-salafistische groeperingen, soennitische jihadisten. Hij werd in 2009 gearresteerd en was ter dood veroordeeld tijdens een proces dat slechts een paar minuten duurde.

Volgens mensenrechtenorganisaties hebben de twintig opgehangen terreurverdachten geen eerlijk proces gekregen.Ā Zo zouden ze de feiten pas hebben bekend nadat ze door de Iraanse autoriteiten werden gefolterd. De organisaties stellen zich vragen bij het etiket van terrorist dat op de betrokkenen werd gekleefd en klagen in elk geval de executiepraktijken aan.

Iran executeerde vorig jaar bijna 1.000 mensen.Ā Alleen in China waren dat er meer. In de Islamitische Republiek wordt wel steeds meer gratie verleend in moordzaken.Ā 

Meest gelezen