Rosie organiseert mars voor meer gerechtigheid na jarenlang misbruik van dochter door buurman: “Strafvermindering was de druppel”

Rosies dochter werd misbruikt door de overbuurman. Ze voelt zich in de steek gelaten door justitie.© jof

WERVIK -

Op 25 november organiseert Rosie een betoging in Brussel voor meer gerechtigheid voor slachtoffers van misbruik. Haar minderjarige dochter werd jarenlang misbruikt door de overbuurman. Die werd daarvoor veroordeeld, maar kreeg in beroep een forse strafvermindering. “Dat was voor ons de druppel”, zegt Rosie. “Maar we willen onze boosheid omzetten in iets positiefs.”

Jonathan Folens

De 36-jarige D.D. woonde recht tegenover Rosie in Wervik. In 2020 zou blijken dat hij verschillende jonge meisjes uit de buurt seksueel misbruikte. Hij maakte in totaal vijf slachtoffers, onder wie zijn eigen nichtje. In eerste aanleg werd de man daarvoor veroordeeld tot zes jaar effectief. In beroep werd dit gemilderd tot vier jaar cel, waarvan slechts één jaar effectief. D.D. heeft een IQ van 53 en daar werd volgens het hof van beroep in eerste aanleg te weinig rekening mee gehouden.

Gordijnen dicht

Doorheen het hele proces raakte Rosie zwaar teleurgesteld in de werking van het gerecht. Vooral het feit dat de misbruiker van haar dochter nog lange tijd weigerde te verhuizen, bezorgde haar frustraties. “In het begin nadat de hele zaak aan het licht kwam, kreeg hij enkele maanden een straatverbod”, zegt Rosie. “In december 2020 stond hij hier plots terug. Ik belde de politie om te zeggen dat hij zijn voorwaarden schond maar moest via hen vernemen dat die net versoepeld waren. Niemand had ons iets gevraagd. We hebben maanden met de gordijnen dicht geleefd. Mijn man en dochter wilden zelfs niet op zijn huis kijken. Mijn dochter leefde op haar kamer, soms nam ze zelfs haar eten mee”, vertelt Rosie.

“Ze is door de feiten snel volwassen moeten worden. Een afgepakte gsm of een slechte toets lijken plots erg banaal in vergelijking met wat zij nog steeds aan het verwerken is. Door personeelsgebrek bij slachtofferhulp moest ze meerdere keren van psycholoog veranderen. Ze was het beu om telkens opnieuw haar verhaal te moeten doen, dus nu betalen we die zelf. Er is meer hulp nodig voor slachtoffers, het voelt alsof de dader beter geholpen werd dan wij.”

Strafvermindering in beroep

“De druppel was de strafvermindering die hij kreeg in beroep. Ik voelde dit al aankomen toen de zaak opnieuw gepleit werd, dus de teleurstelling over het vonnis viel mee. Tegen dan had ik al besloten om mijn kwaadheid om te zetten in iets goeds. Ook de ouders van de andere slachtoffers steunen mij hierin. In samenwerking met een organisatie die geregeld betogingen organiseert, verzamelen we op 25 november om 18 uur aan het justitiepaleis in Brussel. We willen dat slachtoffers beter op de hoogte gehouden worden door het gerecht, meer psychologische bijstand krijgen en vragen strengere straffen voor daders. Voor iemand als D.D. moet de wet-Lejeune aangepast worden (die wet, die de voorwaardelijke invrijheidstelling regelde, werd in 1998 opgeheven en vervangen door een nieuwe versie (red.).”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer