© ZOO Antwerpen

Vier Cubaanse rotsleguanen geboren in ZOO Antwerpen: "Eerste keer dat kweekprogramma lukt" 

In ZOO Antwerpen zijn vier gezonde Cubaanse rotsleguanen geboren. Dat was een onverwachte primeur, want het is de eerste keer dat het koppel zich succesvol voortplant. "We leveren al jaren inspanningen om met deze kwetsbare soort te kweken en eindelijk boeken we resultaat”, zegt verzorger Sam Aneca.  

Eind augustus kropen 4 Cubaanse rotsleguaantjes uit hun ei. Ze kregen even de tijd om in alle rust aan te sterken. Hun komst was een verrassing voor de verzorgers. "We leveren al jaren inspanningen om met de soort te kweken, maar dat wierp nooit eerder zijn vruchten af”, zegt verzorger Sam Aneca. “Toen we merkten dat het vrouwtje plots een pak slanker was, kregen we het vermoeden dat ze eieren had gelegd."

De leguanen hadden in totaal 7 eieren gelegd, waarvan 4 uitgekomen zijn. De verzorgers verplaatsten de eieren naar de broedmachine. “Dan is het even afwachten of de eieren ook effectief bevrucht zijn, maar deze keer was het prijs", zegt Sam enthousiast.  

Een primeur voor ZOO Antwerpen want het is de allereerste keer dat het 15 jaar oude mannetje en 16 jaar oude vrouwtje zich met succes voortplanten. In de natuur worden de dieren gemiddeld 60 jaar oud. 

© ZOO Antwerpen

We hebben even moeten zoeken, want de eieren lagen diep tussen de wortels van de beplanting begraven

Verzorger Sam Aneca

De eieren waren goed verstopt. “We hebben even moeten zoeken, want de moeder had ze diep tussen de wortels van de beplanting begraven”, lacht Sam. Nochtans kan je moeilijk over een ei van een rotsleguaan kijken. “Het is twee tot drie keer groter dan een kippenei."

Bedreigde soort

De rotsleguaan behoort tot de meest bedreigde groepen van hagedissen. Door landbouw, toerisme en de uitbreiding van woongebied verkleint hun habitat en komt de soort steeds meer onder druk te staan. De komst van de vier jongen is dus goed nieuws. “Dankzij deze succesvolle kweek dragen we bij aan een waardevolle bufferpopulatie in dierentuinen”, besluit Sam. 

De leguaantjes zijn nu te bewonderen in de "nursery", de ruimte waar jonge dieren opgroeien, in het reptielengebouw.   

© ZOO Antwerpen

Meest gelezen