Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Inflatie in eurolanden klimt tot recordhoogte van 10,7 procent, hoger dan verwacht

Inflatie in eurolanden klimt tot recordhoogte van 10,7 procent, hoger dan verwacht
Beeld REUTERS

De inflatie in de eurozone is in oktober gestegen naar 10,7 procent op jaarbasis. De inflatie in de negentien eurolanden heeft daarmee een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit een ‘flashraming’ van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In september lag de inflatie op jaarbasis nog op 9,9 procent. Maar door een verdere versnelling de voorbije maand, stijgt dat cijfer nu dus tot boven de 10 procent. Vooral de energieprijzen (+41,9 procent) en de prijzen voor voedsel alcohol en tabak (+13,1 procent) stuwen de inflatie.

Het inflatiecijfer in de eurozone heeft zijn hoogste niveau bereikt sinds de invoering van de Europese eenheidsmunt. Het cijfer ligt ook hoger dan de 10,3 procent die analisten hadden verwacht.

In België bedroeg de inflatie volgens Eurostat 13,1 procent. De Europese dienst hanteert een andere berekeningswijze dan het Belgische statistiekbureau Statbel, dat vrijdag het inflatiecijfer voor oktober nog op 12,27 procent raamde.

Groei bijna stilgevallen

Nog uit de flashraming, die voorlopig slechts gebaseerd is op een tiental Europese landen, blijkt dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal nog nauwelijks is gegroeid. De economische groei bedroeg nog 0,2 procent tegenover het kwartaal ervoor, al is dat voorlopige cijfer wel nog beter dan verwacht. Analisten voorspelden dat de economische groei van juli tot september slechts 0,1 procent zou bedragen.

België is een van de landen waar de economie in het derde kwartaal kromp met 0,1 procent, zoals de Nationale Bank vorige week al had bekendgemaakt. Dat was de eerste krimp sinds eind 2020.

Ook in Oostenrijk kromp de economie met 0,1 procent tegenover het voorgaande kwartaal, in Letland was er zelfs een daling van 1,7 procent.

De Italiaanse economie presteerde nog het best in de eurozone (+0,5 procent), terwijl Duitsland - de grootste economie van het eurogebied - volgens de voorlopige gegevens nog een groei van 0,3 procent op kwartaalbasis neerzette.