178 Hirokazu Tanaka"s verzamelden afgelopen weekend in een theater in Tokio.
2022 Kyodo News

178 keer "Hallo, ik ben Hirokazu Tanaka": nieuw wereldrecord "bijeenkomst van mensen met dezelfde naam" in Japan

Een opmerkelijk wereldrecord in Japan dit weekend. Een man, Hirokazu Tanaka, is erin geslaagd om 178 mensen met dezelfde voor- en achternaam bij elkaar te brengen. Het was de kroon op het werk van jaren. "De Hirokazu Tanaka's hebben een voorbeeld gesteld wat betreft onnozelheid", zei hij.

In 1994 ontdekte de "originele" Hirokazu Tanaka dat er een bekende basketbalspeler was met dezelfde naam. De vaststelling dat hij zijn naar eigen zeggen saaie naam deelde met een ster, bezorgde hem een gevoel van "intens geluk". Het bracht hem op het idee om op zoek te gaan naar nog andere mensen met dezelfde naam. Hij richtte een beweging op, al snel een bloeiend netwerk van Hirokazu Tanaka's dat ooit een ludiek liedje opnam om hun vriendschap te vieren.

Toen stichter Hirokazu Tanaka erachter kwam dat je in het Guinness World Book of Records kan komen met een bijeenkomst van mensen met dezelfde voor- en achternaam, had hij zijn doel gevonden. Maar zijn pogingen om een wereldrecord te vestigen, verliepen niet zonder slag of stoot.

Een eerste poging in 2017 mislukte, toen kwamen "maar" 87 Hirokazu Tanaka's opdagen. Voor de Olympische Spelen in Tokio wilde de "originele" Tanaka opnieuw zijn kans wagen, maar dat viel door de coronapandemie in het water. Derde keer, goede keer dan maar, afgelopen weekend in Tokio. Ā 

"Nooit gedacht dat we zo'n idioot record zouden verbreken"

178 naamgenoten verzamelden zich in een klein theater. Ze droegen allemaal een t-shirt met hun naam op. Om toch nog enigszins het onderscheid te kunnen maken, kregen ze elk een pseudoniem mee, geĆÆnspireerd door hun hobby's, werk of lievelingseten. Zo had je een Hirokazu Tanaka "zonnebril", een Hirokazu Tanaka "kauwgom" en een Hirokazu Tanaka "triathlon". De organisator werd Hirokazu Tanaka "semi-leider".

En het was een heel divers publiek. De jongste was 3 jaar, de oudste 80. Er was zelfs een Hirokazu Tanaka speciaal overgevlogen vanuit Vietnam. "Ik had nooit gedacht dat we zo'n idioot record zouden verbreken", zei de organiserende Hirokazu Tanaka. "De Tanaka's hebben een voorbeeld gesteld wat betreft onnozelheid."

De aanwezigen zaten 5 minuten lang stil, volgens de regels van Guinness, voor een verantwoordelijke het wereldrecord officieel kon uitroepen. En dat werd op gejuich onthaald. "Het is raar om een wereldrecord te krijgen, gewoon voor mijn naam", zei Hirokazu Tanaka "hot pot", een brandweerman. "Ik zou denken dat deze prijs bedoeld was als erkenning voor een bepaalde prestatie. Ik ben mijn ouders heel dankbaar."

Om een onderscheid te maken, kreeg elke Hirokazu Tanaka een bijnaam, geĆÆnspireerd door zijn hobby, werk of lievelingseten.
AFP or licensors

Het vroegere wereldrecord van mensen met dezelfde voor- en achternaam dateert uit 2005 en stond op naam van Martha Stewart. De Amerikaanse presentatrice en zakenvrouw Martha Stewart bracht toen 164 Martha Stewarts samen tijdens een televisie-uitzending.

Volgens Guinness World Records dateert het wereldrecord van bijeenkomst van mensen met dezelfde voornaam uit 2017. 2.325 Ivans verzamelden toen in Kupres, in Bosniƫ-Herzegovina.

Meest gelezen