Dierenasiel in Sint-Truiden blijft volzet: "We zijn meer een heropvoedingscentrum dan een opvangcentrum"

Een jaar na de versoepeling van de coronamaatregelen belanden nog altijd veel dieren in het asiel van Sint-Truiden waardoor het volzet blijft. "Mensen brengen hun honden naar het asiel omdat ze hen niet gesocialiseerd krijgen", zegt voorzitter Philip Zurinckx.

Het einde van de meeste coronamaatregelen zorgde een jaar geleden voor een vloedgolf van dieren in de asielen. Mensen brachten hun huisdier terug omdat ze er niet meer genoeg tijd voor hadden. Een jaar na de versoepelingen is de hondenafdeling van het dierenasiel van Sint-Truiden nog steeds volzet, maar daar heeft corona niets mee te maken. Volgens voorzitter Philip Zurinckx brengen mensen hun, vaak jonge, honden naar het asiel omdat ze hen niet gesocialiseerd krijgen. "De honden die wij nu opvangen hebben allemaal een rugzakje en zijn vaak minder sociaal", zegt Zurinckx. "Hierdoor worden we in de plaats van een opvangcentrum meer en meer een heropvoedingscentrum en dat zorgt ervoor dat we minder honden kunnen opvangen. Als we een hond een nieuwe thuis willen geven, moeten we hem opnieuw opvoeden en socialiseren, maar dat kan maanden duren. Zo kunnen we dus minder nieuwe honden opvangen."

Geen socialisatie bij broodfokkers

Dat meer mensen er niet in slagen om hun hond te socialiseren, ligt volgens Zurinckx niet per se aan de capaciteiten van de eigenaar. "Vaak beginnen de problemen al bij de fokker. Er zijn heel wat goede fokkers in ons land die de tijd nemen om hun puppy's goed te socialiseren waardoor mensen op een wachtrij komen te staan voordat ze hun nieuwe viervoeter in huis kunnen nemen. Mensen die hier geen geduld voor hebben, gaan sneller naar een broodfokker en daar loopt het mis."

"Bij een broodfokker worden er verschillende hondenrassen gekweekt met als doel winst maken", gaat Zurinckx verder. "Het is een commerciƫle wereld waarin de moederdieren een angst ontwikkelen voor onbekende mensen omdat ze buiten de fokkers nooit in contact komen met andere mensen. Die angst wordt automatisch doorgegeven aan de puppy's en dat kan later voor problemen zorgen. Om een puppy goed te socialiseren moet je hem na drie weken ook mee naar buiten nemen om de wereld te ontdekken. Pups van broodfokkers kennen vaak niks anders dan het hok waarin ze geboren zijn en dat kan later gedragsproblemen veroorzaken. Eens de pup bij zijn nieuwe eigenaar is en ouder wordt, komen die gedragsproblemen aan het licht. Doordat mensen geen blijf weten met het gedrag van hun hond, belanden veel van die jonge honden in de asielen."

Voor sommige honden kan het maanden duren eer we hen kunnen voorstellen aan een adoptant

Philip Zurinckx, asiel Sint-Truiden

Doordat er veel honden met gedragsproblemen in de asielen worden binnengebracht, moeten de centra zich meer focussen op het heropvoeden van honden. "Voor sommige honden kan het maanden duren eer we hen kunnen voorstellen aan een adoptant" geeft Zurinckx toe. "Om de honden opnieuw te socialiseren krijgen we gelukkig hulp van een hondengedragstherapeut, maar als we de druk op de asielen willen verkleinen, moeten we het probleem aanpakken bij het begin. Als je een puppy wil kopen, kies dan voor een goede fokker. Een paar maanden extra wachten, is het zeker waard."

Meest gelezen