Muhammad Aziz vorig jaar bij vrijspraak
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Twee mannen die onterecht waren veroordeeld voor moord op Malcolm X krijgen (postuum) 36 miljoen euro schadevergoeding

In de Verenigde Staten krijgen twee ex-gevangenen samen 36 miljoen euro schadevergoeding omdat ze onterecht veroordeeld werden voor de moord op Malcolm X, dat heeft een rechtbank in New York beslist. Beide mannen werden in 1966 veroordeeld voor de moord op de burgerrechtenactivist, pas vorig jaar werden ze vrijgesproken. Aan een van de mannen zal de schadevergoeding postuum uitgekeerd worden, want hij is in 2009 overleden.

Amerikaans advocaat David Shanies, die beide ex-gevangenen vertegenwoordigt, bevestigde de schikking van de rechtbank in New York. De schadevergoeding van zo’n 36 miljoen euro zal worden betaald door de staat en de stad New York. De vergoeding is bedoeld voor ex-gevangenen Muhammad Aziz en Khalil Islam, zij werden in 1965 opgepakt voor de moord op burgerrechtenleider Malcolm X. "Mohammed Aziz en Khalil Islam en hun families hebben meer dan 50 jaar geleden onder deze onrechtvaardige veroordelingen", zei hun advocaat. Hij zei verder dat we “waakzaam moeten blijven om onrechtvaardigheden te identificeren en te corrigeren” en dat deze schikking toont dat het “wangedrag van politie en justitie enorme schade heeft aangericht”.

Vorig jaar vrijgesproken

Muhammad Aziz in 1965 en in 2021
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Een rechter in Manhattan maakte vorig jaar de veroordeling van de mannen ongedaan. De aanklagers kwamen toen met nieuw bewijs van onder meer intimidatie van de getuigen en het achterhouden van bewijs dat de zaak tegen de mannen had ondermijnd.

De toenmalig officier van justitie, Cyrus Vance Jr., verontschuldigde zich voor de "ernstige, onaanvaardbare schendingen van de wet". Een woordvoerder van de juridische afdeling van de stad New York zei “dat de mannen ten onrechte waren veroordeeld en dat een financiële overeenkomst "een zekere mate van gerechtigheid moet brengt aan personen die tientallen jaren in de gevangenis hebben doorgebracht en het stigma droegen om valselijk beschuldigd te zijn van het vermoorden van een iconisch figuur.”

De totale som van 36 miljoen euro zal evenredig worden verdeeld tussen de 84-jarige Aziz en het nalatenschap van Islam. Khalil Islam heeft zijn vrijspraak niet mogen meemaken, hij overleed in 2009.

Muhammad Aziz wordt in 1965 in New York naar het politiebureau geleid na zijn arrestatie

Malcolm X

Malcolm X kreeg nationale bekendheid als de stem van de Nation of Islam, een religieuze beweging die zwarte mensen aanspoorde om hun burgerrechten “met alle mogelijke middelen” op te eisen. Maar na een aantal onenigheden met de leider van de Nation of Islam brak Malcolm X met de beweging. Het leverde hem de woede op van sommigen in de Nation of Islam, die hem als een verrader zagen.

Malcolm X werd doodgeschoten tijdens een toespraak op 21 februari 1965. Hij was 39. Aziz, Islam en een derde man werden in maart 1966 veroordeeld voor moord op de burgerrechtenactivist en kregen levenslang. Ze waren alle drie aanhangers van de Nation of Islam.

Malcolm X in 1963

Aziz en Islam hielden onschuld vol

Aziz en Islam hielden al die jaren hun onschuld vol, in de jaren tachtig werden ze voorwaardelijk vrijgelaten.

De derde man, Mujahid Abdul Halim gaf toe dat hij Malcolm X had neergeschoten, Hij zei ook dat Aziz en Islam niet betrokken waren bij de moord. De twee mannen hadden alibi's en er was geen fysiek bewijs dat hen in verband bracht met de misdaad, maar ze werden veroordeeld op basis van getuigenverklaringen.

De advocaat van Aziz en Islam zei dat zowel Aziz als Islam destijds in hun huizen in de Bronx waren toen Malcolm X werd vermoord. Hij zei voorts dat Aziz 20 jaar in de gevangenis heeft gezeten. De ex-gevangene heeft meer dan 55 jaar geleefd met ontbering en vernedering, die gepaard gaan met het onterecht gebrandmerkt worden als een veroordeelde moordenaar van een van de belangrijkste burgerrechtenactivisten in de geschiedenis. Islam heeft 22 jaar in de gevangenis gezeten en stierf vooraleer hij werd vrijgesproken en zijn naam werd gezuiverd. 

Muhammad Aziz vorig jaar in New York
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen