400 illegaal gekweekte fazanten in beslag genomen bij jager in Kortenaken

Bij een jager in Kortenaken zijn 400 illegaal gekweekte fazanten en patrijzen in beslag genomen. Ze zijn ondergebracht in het vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Vermoedelijk kweekte de jager de fazanten om ze daarna zelf neer te schieten. 

"Die fazanten in Kortenaken werden illegaal gekweekt en ze waren ook niet geringd", zegt Rudy Oyen van het dierenopvangcentrum. "De dieren kregen ook veel antibiotica en er was geen controle op het gebruik van die antibiotica."

Dit heeft niks te maken met jagen, dat is kermisschieten

Rudy Oyen, dierenopvangcentrum

Er zijn jagers die fazanten kweken om ze daarna los te laten en neer te schieten en dat was vermoedelijk ook het geval bij de jager in Kortenaken. "Niet alle jagers doen dat", zegt Oyen. "Maar er zijn charlatans die het leuk vinden om zo een "tam kieken" los te laten en van zodra dat beestje begint te fladderen, wordt het neergeknald. Dat heeft niks te maken met jagen, dat is kermisschieten."

Het is momenteel nog onduidelijk wat er met de fazanten gaat gebeuren, mogelijk krijgen ze een spuitje. "Deze dieren kunnen niet overleven in de natuur", vertelt Oyen. "En bovendien zou het niet goed zijn dat dergelijke fazanten die gekweekt zijn met zoveel antibiotica in de voedselketen terechtkomen." 

Meest gelezen