©  Jeroen Hanselaer

Anuna De Wever zal dan toch niet aanwezig zijn op klimaattop in Egypte: “Conferentie verdoezelt mensenrechtencrisis in het land”

Klimaatactivist Anuna De Wever zal dan toch niet fysiek aanwezig zijn op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh, in Egypte. Dat laat ze weten in een instagrambericht. “De COP27 wordt gehouden in een dictatuur die activisten systematisch onderdrukt”, klinkt het.

emke

“Ik zal niet aanwezig zijn op de COP27 (klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh, red.) in Egypte deze maand”, zo begint De Wever de aankondiging. “De COP27 wordt gehouden in een dictatuur die activisten systematisch onderdrukt.”

Daarnaast uit ze kritiek op de conferentie omdat “de echte mensenrechtencrisis in Egypte zal worden verdoezeld.” Daarmee verwijst ze naar “schendingen en moorden op duizenden activisten die de afgelopen jaren voor hun mensen- en milieurechten zijn opgekomen.”

LEES OOK. Anuna De Wever: “Ik heb een stuk van mijn jeugd gemist”

Volgens De Wever heeft Egypte ook geen echte ambitie om de klimaatonderhandelingen vooruit te helpen. “Protesten worden gecriminaliseerd en wetenschappelijke rapporten worden bestempeld als nepnieuws”, klinkt het.

Druk vanuit België

Dit wil niet zeggen dat ze helemaal niets met de klimaattop te maken wil hebben. Voor haar blijft het uiterst belangrijk om druk uit te oefenen op de Egyptische regering en op de wereldleiders. “Ik zal de activisten die de conferentie bijwonen, steunen en vanuit België druk uitoefenen op de onderhandelingen waar ik kan.” Daarvoor legde De Wever de laatste hand aan het project met @unicefafrica. “Het zal dienen als een versterking voor het werk van jongeren in de frontlinies van de klimaatcrisis in Zuid-Soedan en Oost-Afrika.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Greta Thunberg

De klimaattop in Egypte zal het ook moeten stellen zonder de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ze uitte haar kritiek tijdens een boekvoorstelling in Londen. “Die klimaattoppen worden vooral gebruikt door leiders en machthebbers om aandacht te krijgen, om in de spotlights te staan.”

“Of om allerlei dingen ‘groen te wassen’. Ze zijn niet bedoeld om het systeem te veranderen, maar om traag vooruitgang te boeken. Daarom werken ze niet”, aldus Thunberg volgens The Guardian.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER