Krijg je een vitaminetekort als je plantaardig eet? En mag je nog kaas eten? 5 feiten en fabels van elkaar gescheiden
Volgens onderzoek eet bijna een op de vier Belgen elke week één plantaardige maaltijd. Hoe begin je eraan, als je vaker plantaardig wil eten? Is het ook gezond voor kinderen? En loop je dan geen vitaminetekort op? We delen tips en scheiden vijf feiten van fabels. “Het is veel minder ingewikkeld dan je denkt.”
Volgens een onderzoek uitgevoerd door Ipsos eet bijna 25 procent van de Belgen wekelijks een plantaardige maaltijd. Bij jongeren tussen 16 en 24 jaar ligt dat aantal nog hoger. Daar kiest bijna 40 procent wekelijks voor een plantaardige maaltijd. Positief, want het is beter voor het klimaat, de dieren en onze gezondheid.
Hoe start je ermee? Nathalie Duyck is projectmanager van BeVegan, dat jaarlijks een challenge organiseert om een maand plantaardig te eten. “Op de website van Try Vegan vind je heel een handige startersgids én heel veel praktische tips om het aan te pakken. Zo delen we een overzicht van interessante plantaardige producten in de supermarkt en lijstjes met restaurants en koffiebars in verschillende steden. Op die manier moet je zelf amper nog iets opzoeken.”
Feit of fabel?
Hoewel één keer per week plantaardig eten niet moeilijk hoeft te zijn, staan veel mensen er nog sceptisch tegenover. Er bestaat dan ook nog veel verwarring rond. Wij scheiden vijf feiten van fabels.
1. Kaas is plantaardig: FABEL
Kaas is gemaakt van melk en bijgevolg een dierlijk product. Wie plantaardig eet, eet geen dierlijke producten. Vegetariërs eten meestal wel nog kaas. “De meeste mensen staan er niet bij stil dat een koe enkel melk maakt wanneer ze een kalfje heeft. Om de melkproductie op gang te brengen, worden koeien daarom eerst bevrucht door inseminatie. De pasgeboren kalfjes worden vervolgens meteen bij de moeder weggehaald, wat heel traumatiserend is voor beide dieren”, zegt Duyck.
2. Vlees- en zuivelvervangers zijn vaak ongezond: FEIT & FABEL
Deels waar, deels niet. Je kan het volledige aanbod van deze voedingscategorieën niet over dezelfde kam scheren. De Consumentenbond stelde in 2020 inderdaad vast dat veel vleesvervangers te veel zout bevatten. Ook deskundigen raden aan om goed op te letten wat je koopt, aangezien sommige vleesvervangers goede voedingsstoffen bevatten en andere veel minder, zoals een kaasschnitzel.
Wees waakzaam voor kokosvet. Dat verhoogt je cholesterol
Grofweg kan je een onderscheid maken tussen meer en minder bewerkte vleesvervangers. Een vegetarische hamburger is sterk bewerkt, een blok tofu of tempeh minder. Hoe bewerkter een product, hoe meer voedingsstoffen soms verloren gaan. Daar staat tegenover dat juist aan die vleesvervangers vaak extra voedingsstoffen worden toegevoegd, zoals B12, wat dan weer niet in tofu zit.
Het Voedingscentrum raadt daarom aan om af te wisselen. “Bij zuivelvervangers is het slim om waakzaam te zijn voor kokosvet, zoals in kokosmelk en -yoghurt”, vertelt hoogleraar Jaap Seidell. “Dat bevat relatief veel verzadigd vet, wat het cholesterol in je lichaam kan verhogen. Ga eerder voor soja.”
3. Plantaardige maaltijden zijn ingewikkeld: FABEL
“Veel gerechten uit de wereldkeuken zijn plantaardig zoals een klassieke curry of Midden-Oosterse mezze. Tegenwoordig kan je elk gerecht gemakkelijk plantaardig maken door er een twist aan te geven. Op het internet kan je zowat elk gerecht ingeven met het woord plantaardig ervoor en uitkomen bij een smakelijk recept, zonder dat het per se moeilijker moet zijn dan een ‘gewoon’ recept”, zegt Duyck.
4. Vitamine B12 kan je niet uit plantaardige voeding halen: FEIT
Dit is waar, beamen zowel het Voedingscentrum als de Vereniging voor Veganisme. “B12 haal je normaal alleen uit dierlijke producten”, vertelt voedingsdeskundige Martine van Haperen van de Vereniging voor Veganisme en ProVeg. “Het wordt ook aan veel vlees- en zuivelvervangers toegevoegd, maar daar moet je erg veel per dag van eten om genoeg binnen te krijgen.”
Wie alleen nog plantaardig eet, kan bij de drogist een B12-supplement kopen. “Gewoon de goedkope van het huismerk”, klinkt het. Vegetariërs, die zo nu en dan melk drinken of kaas eten, of pescotariërs, die weleens een visje eten, krijgen meestal wél voldoende B12 binnen.
5. Een plantaardige levensstijl is niet goed voor kinderen: FABEL
Een plantaardige levensstijl is geschikt voor alle leeftijden, dus ook kinderen kunnen zonder problemen uitsluitend plantaardig eten. Dat wordt wetenschappelijk ondersteund door verschillende onderzoeken. “Aangezien jonge kinderen een kwetsbaardere groep vormen, raden we wel aan om te overleggen met een diëtist, gewoon om op veilig te spelen. Iets wat omnivore ouders ook doen of zouden moeten doen.”
Lobke Faasen, diëtist en oprichter van De Schijf for Life, een geopperd plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf, zegt dat het voornaamste probleem is dat ze soms niet genoeg eten. “In plantaardig eten zitten vaak minder calorieën, dus je moet meer volume eten dan je gewend bent.” Dat is ook haar primaire advies voor ouders van kinderen die plantaardig eten. “Zorg dat ze genoeg eten, dan kom je al een heel eind.”
Lees verder onder de video.
Tip: Nog meer plantaardige kookinspiratie nodig? In deze video koken Steffi Vertriest en Jeroen De Pauw elk een feestelijk gerecht met Faux Gras de GAIA. Welke chef maakt er het lekkerste feestmaal mee? Dat ontdek je hier.
3 tips op een rijtje
• Begin met wat je kent. Start met gerechten die je graag eet en probeer geleidelijk aan nieuwe dingen uit. Alles wat je lekker vindt, kan ook gewoon plantaardig. Denk maar aan plantaardige vol-au-vent of hamburgers.
• Wees mild voor jezelf. Heb je per ongeluk iets gekocht dat niet plantaardig was of was je je motivatie even kwijt? Wees niet te streng voor jezelf. Plantaardig eten is een leerproces. Geduld, ervaring én Google zorgen ervoor dat het steeds gemakkelijker zal gaan.
• Zoek bondgenoten. Het is altijd handig om iemand te hebben waarbij je terechtkan met je vragen en ervaringen. Wordt daarom lid van een Facebookgroep of overtuig een vriend(in) om ook mee te doen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
Nutri-Score strenger vanaf vandaag: gesuikerde ontbijtgranen scoren slechter, enkel water bij de dranken krijgt nog score A