Krijg je een vitaminetekort als je plantaardig eet? En mag je nog kaas eten? 5 feiten en fabels van elkaar gescheiden
Volgens onderzoek eet bijna een op de vier Belgen elke week één plantaardige maaltijd. Hoe begin je eraan, als je vaker plantaardig wil eten? Is het ook gezond voor kinderen? En loop je dan geen vitaminetekort op? We delen tips en scheiden vijf feiten van fabels. “Het is veel minder ingewikkeld dan je denkt.”
Volgens een onderzoek uitgevoerd door Ipsos eet bijna 25 procent van de Belgen wekelijks een plantaardige maaltijd. Bij jongeren tussen 16 en 24 jaar ligt dat aantal nog hoger. Daar kiest bijna 40 procent wekelijks voor een plantaardige maaltijd. Positief, want het is beter voor het klimaat, de dieren en onze gezondheid.
Hoe start je ermee? Nathalie Duyck is projectmanager van BeVegan, dat jaarlijks een challenge organiseert om een maand plantaardig te eten. “Op de website van Try Vegan vind je heel een handige startersgids én heel veel praktische tips om het aan te pakken. Zo delen we een overzicht van interessante plantaardige producten in de supermarkt en lijstjes met restaurants en koffiebars in verschillende steden. Op die manier moet je zelf amper nog iets opzoeken.”
Feit of fabel?
Hoewel één keer per week plantaardig eten niet moeilijk hoeft te zijn, staan veel mensen er nog sceptisch tegenover. Er bestaat dan ook nog veel verwarring rond. Wij scheiden vijf feiten van fabels.
1. Kaas is plantaardig: FABEL
Kaas is gemaakt van melk en bijgevolg een dierlijk product. Wie plantaardig eet, eet geen dierlijke producten. Vegetariërs eten meestal wel nog kaas. “De meeste mensen staan er niet bij stil dat een koe enkel melk maakt wanneer ze een kalfje heeft. Om de melkproductie op gang te brengen, worden koeien daarom eerst bevrucht door inseminatie. De pasgeboren kalfjes worden vervolgens meteen bij de moeder weggehaald, wat heel traumatiserend is voor beide dieren”, zegt Duyck.
2. Vlees- en zuivelvervangers zijn vaak ongezond: FEIT & FABEL
Deels waar, deels niet. Je kan het volledige aanbod van deze voedingscategorieën niet over dezelfde kam scheren. De Consumentenbond stelde in 2020 inderdaad vast dat veel vleesvervangers te veel zout bevatten. Ook deskundigen raden aan om goed op te letten wat je koopt, aangezien sommige vleesvervangers goede voedingsstoffen bevatten en andere veel minder, zoals een kaasschnitzel.
Wees waakzaam voor kokosvet. Dat verhoogt je cholesterol
Grofweg kan je een onderscheid maken tussen meer en minder bewerkte vleesvervangers. Een vegetarische hamburger is sterk bewerkt, een blok tofu of tempeh minder. Hoe bewerkter een product, hoe meer voedingsstoffen soms verloren gaan. Daar staat tegenover dat juist aan die vleesvervangers vaak extra voedingsstoffen worden toegevoegd, zoals B12, wat dan weer niet in tofu zit.
Het Voedingscentrum raadt daarom aan om af te wisselen. “Bij zuivelvervangers is het slim om waakzaam te zijn voor kokosvet, zoals in kokosmelk en -yoghurt”, vertelt hoogleraar Jaap Seidell. “Dat bevat relatief veel verzadigd vet, wat het cholesterol in je lichaam kan verhogen. Ga eerder voor soja.”
3. Plantaardige maaltijden zijn ingewikkeld: FABEL
“Veel gerechten uit de wereldkeuken zijn plantaardig zoals een klassieke curry of Midden-Oosterse mezze. Tegenwoordig kan je elk gerecht gemakkelijk plantaardig maken door er een twist aan te geven. Op het internet kan je zowat elk gerecht ingeven met het woord plantaardig ervoor en uitkomen bij een smakelijk recept, zonder dat het per se moeilijker moet zijn dan een ‘gewoon’ recept”, zegt Duyck.
4. Vitamine B12 kan je niet uit plantaardige voeding halen: FEIT
Dit is waar, beamen zowel het Voedingscentrum als de Vereniging voor Veganisme. “B12 haal je normaal alleen uit dierlijke producten”, vertelt voedingsdeskundige Martine van Haperen van de Vereniging voor Veganisme en ProVeg. “Het wordt ook aan veel vlees- en zuivelvervangers toegevoegd, maar daar moet je erg veel per dag van eten om genoeg binnen te krijgen.”
Wie alleen nog plantaardig eet, kan bij de drogist een B12-supplement kopen. “Gewoon de goedkope van het huismerk”, klinkt het. Vegetariërs, die zo nu en dan melk drinken of kaas eten, of pescotariërs, die weleens een visje eten, krijgen meestal wél voldoende B12 binnen.
5. Een plantaardige levensstijl is niet goed voor kinderen: FABEL
Een plantaardige levensstijl is geschikt voor alle leeftijden, dus ook kinderen kunnen zonder problemen uitsluitend plantaardig eten. Dat wordt wetenschappelijk ondersteund door verschillende onderzoeken. “Aangezien jonge kinderen een kwetsbaardere groep vormen, raden we wel aan om te overleggen met een diëtist, gewoon om op veilig te spelen. Iets wat omnivore ouders ook doen of zouden moeten doen.”
Lobke Faasen, diëtist en oprichter van De Schijf for Life, een geopperd plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf, zegt dat het voornaamste probleem is dat ze soms niet genoeg eten. “In plantaardig eten zitten vaak minder calorieën, dus je moet meer volume eten dan je gewend bent.” Dat is ook haar primaire advies voor ouders van kinderen die plantaardig eten. “Zorg dat ze genoeg eten, dan kom je al een heel eind.”
Lees verder onder de video.
Tip: Nog meer plantaardige kookinspiratie nodig? In deze video koken Steffi Vertriest en Jeroen De Pauw elk een feestelijk gerecht met Faux Gras de GAIA. Welke chef maakt er het lekkerste feestmaal mee? Dat ontdek je hier.
3 tips op een rijtje
• Begin met wat je kent. Start met gerechten die je graag eet en probeer geleidelijk aan nieuwe dingen uit. Alles wat je lekker vindt, kan ook gewoon plantaardig. Denk maar aan plantaardige vol-au-vent of hamburgers.
• Wees mild voor jezelf. Heb je per ongeluk iets gekocht dat niet plantaardig was of was je je motivatie even kwijt? Wees niet te streng voor jezelf. Plantaardig eten is een leerproces. Geduld, ervaring én Google zorgen ervoor dat het steeds gemakkelijker zal gaan.
• Zoek bondgenoten. Het is altijd handig om iemand te hebben waarbij je terechtkan met je vragen en ervaringen. Wordt daarom lid van een Facebookgroep of overtuig een vriend(in) om ook mee te doen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
-
Nutri-Score strenger vanaf vandaag: gesuikerde ontbijtgranen scoren slechter, enkel water bij de dranken krijgt nog score A
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen