De kerstverlichting aan het stadhuis op de Mechelse Grote Markt tijdens voorgaande jaren. © Sven Van Haezendonck

Mechelen kiest voor energiezuinige kerstverlichting: “We reduceren verbruik tot een tiende van vorig jaar”

Mechelen -

Door de hoge energieprijzen zet de stad Mechelen dit jaar resoluut in op energiezuinige kerstverlichting. “Zonder daarbij aan sfeer in te boeten, reduceren we het verbruik tot een tiende van vorig jaar”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Sven Van Haezendonck

Leverancier Blachère Illumination is volop bezig met het ophangen van de sfeerverlichting. “Net als voorgaande jaren verlichten we onze stad op een sfeervolle manier, maar we nemen wel enkele maatregelen om het energieverbruik te verminderen. We passen de vernieuwde ledtechnologie al maximaal toe, maar we steken nog een tandje bij”, vertelt Geypen.

Heel de kerstverlichting bestaat dit jaar uit leds. “Daarnaast gaan we de helft van deze verlichting op 36 volt laten branden, wat ook een besparing oplevert. Het stadhuis geven we continu een basisverlichting. Daardoor kunnen we de sfeerverlichting die heel het jaar door brandt, uitschakelen”, legt schepen Geypen uit.

De leverancier was maandag al druk in de weer aan het stadhuis. © Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Mechelen heeft winterplan klaar voor energiebesparing: maar tot 19 graden verwarmen, minder licht op straat en geen schaatspiste

Het aanstralen van het stadhuis en de onmiddellijke omgeving gebeurt enkel tussen kerstmis en nieuwjaar continu, op andere dagen brandt ze tussen 16 en 24u. Tussen 9 januari en 1 februari wordt het stadhuis niet aangestraald en zorgt de traditionele verlichting voor sfeer. De kerstverlichting in de winkelstraten blijft wel gewoon branden zoals voorgaande jaren.

Andere aanpak in Geitestraat

“Door de energiecrisis, maar ook door werkzaamheden in de binnenstad, is de aanpak wat anders dan de voorbije jaren. Toch willen we niet inboeten op gezelligheid”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

De kerstverlichting bestaat uit een honderdtal overspanningen en meer dan 300.000 energiezuinige lampjes. Door de werkzaamheden in de Geitestraat kan de stad de ornamenten zoals gewoonlijk niet laten ophangen. “Daarom plaatsen we de ornamenten als een soort toegangspoort aan beide uiteinden van de straat, zodat mensen worden uitgenodigd om in de straat te wandelen”, vertelt Princen. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen