Politie in discussie met vrachtwagenchauffeurs
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Aanhangers president Bolsonaro zetten wegblokkades op in heel Brazilië na verkiezingsoverwinning Lula da Silva

In Brazilië hebben aanhangers van aftredend president Jair Bolsonaro meer dan 200 wegblokkades over het ganse land opgezet uit protest tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen. Er ontstonden kilometerslange files, maar de gevreesde uitbarstingen van geweld bleven uit.  

In Brazilië troffen de blokkades belangrijke verkeersroutes zoals een verbindingsweg tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Er werden in het hele land 273 blokkades gemeld en dat in minstens 22 staten, volgens de federale wegpolitie. 

BEKIJK - De voorbije 24 uur hebben aanhangers van Bolsonaro honderden blokkades opgeworpen uit onvrede met de verkiezingsuitslag:

Videospeler inladen...

Er ontstonden kilometerslange files, maar de gevreesde uitbarstingen van geweld bleven uit. Ook de weg die toegang geeft tot de internationale luchthaven Guarulhos, in de regio rond São Paulo, werd geblokkeerd, waardoor in totaal 25 vluchten geannuleerd moesten worden.

De voorzitter van het Hooggerechtshof heeft de federale wegenwacht en de militaire politie  intussen opgeroepen om onmiddellijk maatregelen te nemen om de wegen te deblokkeren. Om 6 uur plaatselijke tijd werden er al bijna 200 blokkades ongedaan gemaakt door de politie. 

Onder de demonstranten bevonden zich opvallend veel vrachtwagenchauffeurs. Aftredend president Bolsonaro is erg populair bij deze groep omdat hij onder meer de brandstofprijzen verlaagde. In het Latijns-Amerikaanse land gaat veel goederenvervoer nog over de weg. De chauffeurs zijn dus een grote groep en kunnen het land platleggen.

De linkse oud-president Lula (hij was al eens president van 2003 tot 2010) heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het grootste land van Latijns-Amerika nipt gewonnen. Hij kreeg zondag 50,9 procent van de stemmen achter zijn naam volgens de nationale kiescommissie. Zijn uiterst rechtse rivaal Jair Bolsonaro behaalde 49,1 procent. In het kamp van de uittredende president wordt bijzonder teleurgesteld gereageerd, Bolsonaro heeft nog niet gesproken over zijn nederlaag.

"Vrachtwagenchauffeurs, jullie zijn de trots van Brazilië", vrouw steunt vrachtwagenchauffeurs met spandoek
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.
Vrachtwagenchauffeur met Braziliaanse vlag
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen