Pretpark Walibi opnieuw volzet: "Eerste halloweeneditie zonder coronamaatregelen"

Vanmiddag al communiceerde Walibi België dat hun pretpark, net als afgelopen zaterdag en zondag, volledig volzet was. Dat veroorzaakte flink wat onvrede aan de ingang van het terrein. Rond 10 uur kwam het tot een schermutseling, al was dat volgens woordvoerster Justien Dewil een “geïsoleerd geval”.

Al aan het begin van het weekend liet Walibi Belgium weten zaterdag 29, zondag 30 en maandag 31 oktober veel volk te verwachtten. Bezoekers werden daarom aangeraden hun bezoek uit te stellen naar 1 november. Veel klanten, onder wie abonnees, kregen vandaag echter nog steeds geen toegang tot het park.

"Alles is weer vol. Om vandaag nog toegang te krijgen tot het park, moet je in het bezit zijn van een gedateerd ticket of van een platinapas, of moet je een activiteit van het halloweenevenement hebben gereserveerd", duidt woordvoerder Justien Dewil.

In de wachtrij brak rond 10 uur een gevecht uit. “Een geïsoleerd geval”, verduidelijkt Dewil. “Het ging om twee groepjes jongeren die met elkaar op de vuist gingen aan de bagagecontrole. De veiligheidsdiensten en politie – standaard aanwezig tijdens de halloweendagen – zijn onmiddellijk tussenbeide gekomen en hebben hen meegenomen. Walibi Belgium tolereert zo’n gedrag absoluut niet. Ze werden dan ook niet toegelaten in het park.” Volgens Dewil raakte niemand gewond.

Eerste keer na corona

Erwin Taets, docent leisuremanagement aan hogeschool Vives, is niet verbaasd over de volkstoestroom van de voorbije dagen. “Niet alleen was het uitzonderlijk mooi weer, er kon ook voor het eerst Halloween worden gevierd zonder coronamaatregelen of Covid Safe Tickets. Daarnaast speelt de economische crisis mee: mensen besparen op reizen en citytrips en trekken in plaats daarvan naar pretparken in de buurt”, schetst hij in “De ochtend” op Radio 1.

Daarbovenop zitten we in een “wisseljaar”, zegt Taets. “Voor het eerst valt de vakantie van de Franstalige gemeenschap niet meer op hetzelfde moment als die van de Nederlandstalige. De Franstalige spreidt die vanaf nu over twee weken. Pretparken konden niet goed inschatten wat dit zou betekenen: zouden hun bezoeken eveneens over twee weken worden gespreid, of net niet? Ze hebben de kat uit de boom gekeken.”

Hoogdagen

Taets vermoedt dat Halloween in de toekomst over een langere periode zal worden gespreid. “In Amerika beginnen ze vaak in de tweede helft van augustus met halloweenevenementen. Dat is wel erg vroeg, maar ik kan me voorstellen dat we ook hier de komende jaren eerder zullen beginnen.”

Beluister hier het volledige gesprek met Erwin Taets in "De ochtend":

De weken rond Halloween zijn dan ook hoogdagen voor pretparkuitbaters. “Net zoals de kerstperiode dat voor retailers is. Veel parken draaien dezer dagen een kwart tot een derde van hun jaaromzet. En dat is nodig: de meeste sluiten na Halloween vijf maanden, of verminderen hun activiteiten aanzienlijk. Hun reguliere cashflow valt met andere woorden stil, en dat terwijl in de wintermaanden onderhoud plaatsvindt en het vast personeel nog steeds moet worden betaald.”

Niet alleen de drukte van het voorbije verlengde weekend kan op kritiek rekenen, ook over de hoge toegangsprijzen – die kunnen oplopen tot 80 euro – wordt gemorreld. “Nochtans is een dagje Halloween in een Belgisch pretpark aan de goedkope kant in vergelijking met buurlanden. Bovendien is het een prijs voor een hele dag. Voor een concert betaal je dat voor twee uur.”

Meest gelezen