Rechter gelast einde aan wegblokkades aanhangers Bolsonaro

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de politie dinsdag bevolen tientallen wegversperringen te verwijderen. Aanhangers van president Jair Bolsonaro blokkeren op 271 plekken gedeeltelijk of volledig snelwegen, als onderdeel van protesten tegen de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro’s linkse tegenstrever Luiz Inacio Lula da Silva. Bolsonaro heeft nog altijd niet gereageerd op zijn nipte nederlaag. Hij zou later dinsdag een toespraak houden.

wver
Bron: De Telegraaf

De blokkades van vooral vrachtwagenchauffeurs hebben zich verspreid naar 23 van de 26 Braziliaanse deelstaten. Onder meer de snelweg tussen de twee grootste steden, Rio de Janeiro en São Paulo, is geblokkeerd. Dat geldt ook voor de belangrijkste toegangsweg naar de internationale luchthaven van São Paulo. De Braziliaanse supermarkten hebben al problemen met de bevoorrading en hebben een beroep gedaan op Bolsonaro om het probleem op te lossen.

(Lees verder onder de foto)

©  AP

De politie zei dat 192 andere wegversperringen zijn opgeheven. Opperrechter Alexandre de Moraes beval de politie het restant te verwijderen. De chef van de snelwegpolitie kan een boete tegemoetzien als hij daar geen gehoor aan geeft. Sommige vrachtwagenchauffeurs hebben video’s gepost waarin werd opgeroepen tot een militaire staatsgreep om Lula ervan te weerhouden zijn ambt te aanvaarden.

©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer