Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Aftredend president van Brazilië Jair Bolsonaro zegt dat hij de grondwet zal respecteren

Twee dagen nadat hij de presidentsverkiezingen heeft verloren van zijn linkse tegenstander Luis Inácio "Lula" da Silva heeft de aftredende Braziliaanse president Jair Bolsonaro gezegd dat hij de grondwet zal respecteren. Daarmee geeft hij aan dat hij de uitslag van de presidentsverkiezingen erkennen. Lula feliciteren met zijn overwinning, doet hij vooralsnog niet.

De Braziliaanse president liet de aanwezige pers in het presidentieel paleis in Brasilia meer dan een uur wachten op een korte verklaring die amper een tweetal minuten duurde. Hij zei dat hij de Braziliaanse grondwet altijd heeft gerespecteerd en dat hij dat zal blijven doen.

BEKIJK - "Aangezien de president van de republiek een staatsburger is, zal ik de grondwet blijven volgen", zegt Jair Bolsonaro in zijn eerste speech na de verkiezingen van afgelopen zondag:

Videospeler inladen...

"Ik ben altijd als ondemocratisch bestempeld", aldus Bolsonaro. "In tegenstelling tot mijn aanklagers heb ik altijd binnen de regels van de Grondwet gehandeld. Ik heb het nooit gehad over het controleren van de media en sociale netwerken." Het protest van zijn aanhangers tegen de verkiezingsuitslag is volgens hem het gevolg van verontwaardiging en het gevoel van onrechtvaardigheid. De wegblokkades die zijn opgeworpen, moeten vreedzaam zijn, zei hij nog.

Door te zeggen dat hij de grondwet zal respecteren geeft Bolsonaro aan dat hij de uitslag van de presidentsverkiezingen aanvaardt. Hij zei niet openlijk dat hij zijn nederlaag toegeeft, en evenmin feliciteerde hij zijn tegenkandidaat Lula da Silva met diens overwinning.

Twee jaar lang heeft Bolsonaro gezegd dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig is en dat een kiesnederlaag alleen maar het gevolg van fraude zou kunnen zijn. Daarmee zaaide hij twijfel over het al dan niet aanvaarden van de kiesuitslag. De oud-militair suggereerde zelfs dat het leger misschien wel eens tussenbeide zou kunnen komen. Die dreigende taal lijkt hij nu dus niet waar te maken.

Na de verklaring van Bolsonaro zei zijn kabinetschef dat de gesprekken over de overdracht van de macht kunnen beginnen.

BEKIJK - Jair Bolsonaro doorbreekt zijn stilzwijgen en legt een korte verklaring af.

Videospeler inladen...

Meest gelezen