AFP or licensors

Nieuw conflict tussen Noord- en Zuid-Korea dreigt te escaleren: Noord-Koreaanse raketten landen gevaarlijk dicht bij Zuid-Koreaanse kust

Noord-Korea heeft verschillende raketten afgevuurd in zee, vlak bij de Zuid-Koreaanse kust. Minstens één raket kwam neer ten zuiden van een belangrijke, betwiste zeegrens. Een gevaarlijke primeur, volgens Zuid-Korea. Een reactie van het Zuid-Koreaanse leger bleef niet lang uit. Volgens het Zuid-Koreaanse leger werden later op de dag nog eens zes "grond-luchtraketten" afgevuurd in de Gele en Japanse Zee. 

Een nieuw conflict tussen aartsrivalen Noord- en Zuid-Korea dreigt te escaleren. Het begon vanmorgen toen het Noord-Koreaanse leger minstens 17 raketten afvuurde in zee. Eén van die raketten kwam neer amper 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse stad Sokcho.  

De raket kwam niet neer in Zuid-Koreaanse wateren, maar wel ten zuiden van de zogenoemde northern limit line. Dat is een lijn die de zeegrens moet aanduiden tussen de twee landen, maar die wordt betwist. Het zou de eerste keer zijn dat Noord-Korea een raket heeft afgevuurd ten zuiden van die lijn.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten riepen de bewoners van het eiland Ulleungdo op om zichzelf in veiligheid te brengen. In een op de staatstelevisie uitgezonden luchtalarm werden de inwoners verzocht "te evacueren naar de dichtstbijzijnde ondergrondse schuilkelder". Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, dat zich baseert op bronnen bij Defensie, koerste de raket op het eiland af alvorens dus in volle zee te landen.

BEKIJK - De Zuid-Koreanen werden gealarmeerd via de media:

Videospeler inladen...

Noord-Korea vuurde de raketten naar eigen zeggen af als een reactie op de grootschalige militaire oefeningen die Zuid-Korea sinds maandag houdt samen met de Verenigde Staten. Noord-Korea beschouwt die oefeningen als "agressief en provocatief".

Tegenreactie

Niet lang nadat Noord-Korea vanmorgen zijn raketten had afgevuurd, stegen Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen op en vuurden zeker drie raketten af vlak bij diezelfde belangrijke zeegrens. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol noemde de Noord-Koreaanse actie een "territoriale invasie". Het leger liet weten "streng te reageren op elke provocatie".

Die waarschuwing maakte duidelijk weinig indruk, want Noord-Korea schoot op zijn beurt minstens 100 raketten af vanaf zijn oostkust, in een militaire bufferzone. 

Volgens het Zuid-Koreaanse leger heeft Noord-Korea later op de dag (tussen 16.30 en 17.10 uur lokale tijd) nog eens zes raketten afgevuurd richting de Japanse Zee (vanuit Sondok en Sinpo) en in de richting van de Gele Zee (vanuit Kwail en Onchon). Zuid-Korea heeft een formele waarschuwing gestuurd naar Noord-Korea, waarin het vraagt alle provocaties onmiddellijk te staken. 

Officieel nog in oorlog

In 1953 kwam er een einde aan een 3 jaar durende oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Tijdens die oorlog kreeg Noord-Korea steun van de toenmalige Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China. Zuid-Korea ontving onder leiding van de Verenigde Staten steun van diverse landen van de Verenigde Naties. 

De aanleiding voor het conflict was de naoorlogse opdeling van het Keizerrijk Korea in twee gelijke delen. Vreedzaam samenleven bleek voor het communistische noorden en het "democratische" zuiden echter niet mogelijk. Ook na de oorlog (en een wapenstilstand) blijven er erg veel spanningen tussen de twee landen. Technisch zijn beide landen nog steeds met elkaar in oorlog, want er werd tot op vandaag nog geen vredesverdrag ondertekend.

Meest gelezen