Eerste Onument van Limburg geplaatst in Lommel: "Om stil te staan bij de coronadoden"

In Lommel is het eerste Onument van Limburg ingehuldigd. Het kunstwerk dient als herdenkingsplek voor de mensen die gestorven zijn door corona. Maar ook als plek om verbinding te creƫren en te rouwen in openheid.

Op de Stedelijke Begraafplaats van Lommel is het eerste Onument van Limburg ingehuldigd. Het is een cirkelvormige herdenkingsplek die dient om stil te staan bij alle mensen die gestorven zijn door corona. Maar het is ook een plek om verbinding te creƫren en te rouwen in openheid, vertelt bezielster en initiatiefneemster dr. Uus Knops: "We willen mensen uitnodigen om te rouwen in openheid en verbinding te maken met elkaar. Deze plek leent zich er ook toe om te herdenken en te herinneren."

Knops is psychiater en rouwdeskundige en zocht samen met een aantal andere mensen naar een manier om een plaats te geven aan de collectieve rouw die er was tijdens de coronapandemie. "Zo zijn we op cirkelvormige gedenkplekken gekomen die over heel het land verspreid zullen worden. Eerder werd er al een Onument geplaatst in Gent en Kortrijk, en nu dus ook in Lommel."

Gebroken cirkel

Het Onument is eigenlijk een gebroken cirkel en staat symbool voor hoe de coronapandemie ons leven ontwricht heeft. "Misschien vergeten we te snel hoeveel verdriet de pandemie met zich meegebracht heeft", zegt Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit). "Mensen zijn vaak in heel triestige omstandigheden gestorven. Maar ook de uitvaartplechtigheden waren beperkt omdat er maar weinig mensen aanwezig mochten zijn. En natuurlijk moesten mensen afstand houden van elkaar, wat het nog moeilijker maakte."

Misschien vergeten we te snel hoeveel verdriet de pandemie met zich meegebracht heeft

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid

"Dit Onument is iets bijzonders", gaat Vandenbroucke verder. "Het geeft mensen de kans om samen rust te vinden. Ik hoop dat er op meer plaatsen zo'n Onument komt." Ook Bob Nijs, de burgemeester van Lommel (CD&V), is blij met het Onument: "Landschapsarchitect Bas Smets heeft dit kunstwerk ontworpen op een bescheiden plek op onze Stedelijke Begraafplaats. Het is een mooie herdenkingsplek geworden waar mensen naartoe kunnen komen om even stil te staan bij de coronadoden."

Meest gelezen