"Madeliefde": zorginstellingen in Limburg lanceren Tinder voor mensen met een beperking

Het Limburgse initiatief "Madeliefde" wil personen met een verstandelijke beperking helpen een date of partner te zoeken. Verschillende zorginstellingen merken dat de zoektocht voor mensen met een beperking vaak moeizamer verloopt. Met een datingprofiel willen ze mensen koppelen en laten samenkomen tijdens een praatcafé.  

De liefde zoeken via Tinder, voor velen het nieuwe normaal, maar voor mensen met een verstandelijke beperking minder evident. Dat merkt ook pedagoge Stephanie Partoens van Covida vzw: "Voor pubers en volwassenen zijn er initiatieven en gelegenheden genoeg, maar mensen met een verstandelijke beperking zijn heel afhankelijk van hun begeleiding. Ze vissen ook altijd in dezelfde vijver en daar willen we verandering in brengen met "Madeliefde".

Een kappersbeurt, nadenken over wat je aantrekt en je mooi opmaken, die belevenis alleen gaat hen al heel gelukkig maken

Stephanie Partoens, pedagoge Covida vzw

De zorginstellingen Covida vzw, O.C. Sint-Ferdinand, ’t Weyerke en Intesa hebben elk een cupido aangsteld die aan de slag gaat met de datingprofielen. "Samen met hun begeleiders vullen de geïnteresseerden hun profiel in en dan gaan wij, de mensen achter de databank, bekijken of we mensen kunnen koppelen", gaat Partoens verder. De matchmakers hebben eerder al speeddates geregeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar worden ook bijgestaan door vormingsorganisatie Pasform. Zij kunnen mensen begeleiden en inschatten wanneer er bijvoorbeeld ondersteuning nodig is tijdens een gesprek. 

Date in het praatcafé

"Binnen een paar weken hopen we toch al wat matches te hebben en ze uit te nodigen in een praatcafé." Er leeft niet zozeer een nood aan affectie en seks, maar er is vooral een zoektocht naar iemand waar het mee klikt. "Ik zou al heel tevreden zijn als ze een mooie date hebben. Vroeger zagen we ook tijdens de speeddates dat mensen met een beperking vooral uitkeken naar de voorbereiding. Een kappersbeurt, nadenken over wat je aantrekt en je mooi opmaken: die belevenis alleen gaat hen al heel gelukkig maken."  

Pedagoge Stephanie Partoens vertelt waarom de nood er is om ook mensen met een verstandelijke beperking een platform te geven waar ze mensen kunnen leren kennen.

Meest gelezen