Slimme camera's gaan gsm'ende automobilisten opsporen én meteen beboeten bij proefproject in vijf gemeenten

Volgend jaar komt in vijf gemeenten een nieuw proefproject dat slimme camera's inzet om gsm'ende automobilisten op te sporen. In 2020 was er ook al zo'n proefproject, maar in tegenstelling tot toen zullen betrapte bestuurders nu ook écht beboet worden.

Gsm’en achter het stuur blijft een van de belangrijkste verkeersovertredingen in ons land. Volgens recent onderzoek van het Verkeersinstituut Vias rijden bestuurders twee procent van de tijd met hun gsm in de hand, bij bestuurders van bestelwagens is dat zelfs vier procent en bij vrachtwagenchauffeurs zes procent.

Minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) lanceert daarom samen met Vias een nieuw proefproject. In vijf gemeenten zullen slimme camera’s volgend jaar overtreders detecteren. In 2020 hield Vias al zo’n proefproject op de Antwerpse ring. Dat was vooral een wetenschappelijk project en overtreders kregen geen proces-verbaal in de bus. Dat zal nu wel het geval zijn.

Gsm'en achter het stuur is strafbaar, maar het gebruik van slimme camera's om dat op te sporen, is eigenlijk onwettig. Via het achterpoortje van een proefproject kan dat nu wel.

Volgens het kabinet van minister Gilkinet worden alle stappen gevolgd om in orde te zijn met de privacyregels. Het proces-verbaal zal opgesteld worden door een agent die de beelden van de slimme camera’s controleert en de inbreuk vaststelt.

Vrijdag wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe overeenkomst tussen Vias en de federale regering. Dan wordt afgeklopt welke politiezones zullen meewerken. Al zeker is dat het nieuwe project wordt uitgerold in één Brusselse, twee Vlaamse en twee Waalse gemeenten.

Meest gelezen