Russen vinden massaal onderdak in het nieuwe ‘Casablanca’ van Europa

Belgrado veranderde sinds de oorlog in Oekraïne in een toevluchtsoord voor de Russen, maar sinds kort is er opvallend meer vraag naar onroerend goed en werkruimtes.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie in Oekraïne door Russisch dictator Vladimir Poetin, sloegen Russen in het land massaal op de vlucht naar het buitenland. Servië telt zo al ruim meer dan 100.000 vluchtelingen. Dat was aanvankelijk geen probleem, maar de gedeeltelijke mobilisatie door Poetin gooide roet in het eten: Russen zouden nu van plan zijn te blijven op langere termijn.

De essentie: Belgrado is het nieuwe ‘Casablanca’ van Europa.

  • De enorme toevloed aan Russen, zorgde in het begin voor de oprichting van meer dan 2.000 extra bedrijven en gaf een boost aan de vastgoedmarkt. Maatregelen, in combinatie met de escalerende aanvallen van Poetin in Oekraïne, hebben de relatie tussen Servië en Rusland echter ongemakkelijk gemaakt.
  • “Aan het begin van de oorlog vroegen alle klanten om een ​​huurwoning”, zegt Tijana Vujović, een advocate in Belgrado, gespecialiseerd in immigratie, tegenover Bloomberg. Dat zou nu niet meer het geval zijn. “In de afgelopen maanden heb ik veel verzoeken van hen gekregen om te kopen, en niet alleen om een ​​verblijfsvergunning te krijgen, maar om hier te blijven leven”, klinkt het.
  • De Europese Unie – waar Servië graag lid van wil worden –  heeft president Aleksandar Vučić gewaarschuwd dat hij moet beslissen aan welke kant hij staat. Vučić zou zich namelijk verzetten tegen de Europese sancties tegen Moskou, tot grote misnoegdheid van Europa.

Opmerkelijk: Servië staat Russen toe het land de eerste 30 dagen visumvrij binnen te komen.

  • Dat doet Belgrado om de nieuwkomers de tijd te geven om betaalbare huisvesting te vinden. Zo krijgen ze de kans om zich te vestigen, een bedrijf te starten of op z’n minst na te denken over hun volgende stap.
  • In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de nationale luchtvaartmaatschappij van Servië naar Moskou en drie andere Russische steden vliegen. Op die manier kunnen de Russen te allen tijde terugkeren, al is dat (nog) niet het geval.

Goede vriendjes

De aanwezigheid van Rusland in Belgrado, is niet moeilijk te verklaren. Dat is het gevolg van een lange geschiedenis tussen de twee waarbij het voormalige Joegoslavië in de jaren ‘90 sterk verbonden was met de communistische ideologie.

  • In het hart van de stad bevindt zich het Russisch Centrum voor Wetenschap en Cultuur, gericht op het promoten van de Russische taal en beschaving. Daarnaast is er nog het bekende Moskva Hotel, en is energiegigant Gazprom de sponsor van Rode Ster Belgrado, het meest succesvolle voetbalteam van het land.
  • Mikhail Korostikov, voormalig hoofd van de internationale ESG-samenwerking bij Sberbank in Moskou, verblijft sinds februari in Belgrado: “Iedereen behandelt je als een buurman. Ik heb de mensen nog niets negatief weten te zeggen.” De toegenomen vluchtelingenstroom zou volgens hem makkelijke herkenbaan zijn. “Als je naar een co-working space gaat, hoor je alleen nog maar Russisch”, aldus de bankier in reactie tegenover Bloomberg.

(ns)

Meer