"We kunnen dit niet langer tolereren": heftige internationale reacties op de 6 raketlanceringen van Noord-Korea

Noord-Korea heeft vandaag zeker zes raketten afgevuurd. Deze ochtend probeerde Noord-Korea een ICMB (intercontinentale ballistische raket) af te vuren, maar de lancering ervan zou zijn mislukt. Kort daarop werden meerdere andere raketten afgevuurd. De Japanse premier Yasukazu Hamada heeft gezegd dat het land "de provocatie niet langer kan tolereren." De Verenigde Staten vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een ontmoeting over de kwestie.

Noord-Korea heeft vandaag opnieuw zeker 6 raketten afgevuurd. Dat meldt het internationale persagentschap AP. De raketlanceringen begonnen deze ochtend met de mislukte poging om een ICBM (intercontinentale ballistische raket of lange-afstandsraket) te lanceren. Volgens het Zuid-Koreaanse leger vloog de langeafstandsraket ongeveer 7602 km in een hoge elliptische baan, op een hoogte van 1.920 km en met een snelheid van mach 15 (15 keer de geluidssnelheid). De afstand over het aardoppervlak gemeten is veel minder, ongeveer 750 km. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap spreekt van een mislukte lancering, omdat de vliegroute van de raket erg afweek na de tweede ontkoppeling. 

Na de (mislukte) lancering van de ICBM, vuurde Noord-Korea opnieuw twee korte-afstandsraketten af. De korte-afstandsprojectielen "vlogen op een hoogte van ongeveer 350 kilometer met een snelheid van mach 5", aldus het Zuid-Koreaanse leger. Op het Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo, zo'n 120 kilometer ten oosten van het Zuid-Koreaanse schiereiland, weerklonken voor de tweede dag op rij de sirenes, meldden lokale media. De raketlancering veroorzaakte heel wat verontwaardiging bij de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die meteen reageerden met een gezamenlijke militaire oefening. 

Later vuurde het land opnieuw drie raketten af in de wateren voor de eigen Oostkust. Die lancering kwam er kort na een persbericht van het hooggeplaatste Noord-Koreaanse militair, die openlijk de uitbreiding van de gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea bekritiseerde. Vermoedelijk vlogen deze raketten over een afstand van zeker 500 kilometer.

De Verenigde Staten vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nu vrijdag een vergadering te houden waarin de kwestie besproken zal worden. De Veiligheidsraad heeft Noord-Korea verboden om dergelijke ballistische raketlanceringen en nucleaire oefeningen te houden. De Verenigde Staten is de initiatiefnemer voor de vergadering en werd daarin bijgestaan door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Albanië, Ierland en Noorwegen. 

Japan in staat van alarm

In een reactie heeft de Japanse premier Fumio Kishida laten weten dat het deze snelle escalatie en provocatie niet langer kan tolereren. Op Twitter liet de Japanse premier aanvankelijk weten dat een Noord-Koreaanse raket rond 7.48 uur plaatselijke tijd over Japan vloog, maar dat werd nadien tegengesproken door minister van Defensie Yasukazu Hamada. "Er werd geconcludeerd dat de raket het potentieel had om over de Japanse archipel te vliegen en er werd een (speciaal) alarm afgegeven, maar na controle van deze informatie hebben we kunnen bevestigen dat de raket niet over de Japanse archipel vloog, maar boven de Japanse Zee verdween", aldus Hamada. 

Japanse televisiezenders zonden donderdagochtend wel speciale boodschappen uit om de bewoners van de noordelijke regio's  Niigata, Yamagata en Miyagi te waarschuwen om thuis te blijven of te schuilen. Ook de hogesnelheidstrein Shinkansen werd korte tijd opgeschort.

Ook de Verenigde Staten veroordeelden intussen de nieuwe rakettest van Noord-Korea. De Duitse bondsminister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft dat ondertussen ook al gedaan. Ze ziet de rakettesten als een schending van het internationaal recht."

BEKIJK - Alarm gaat af in Japan:

Videospeler inladen...

Noord-Korea lijkt rakettesten op te voeren

Sinds eind september zit het aantal Noord-Koreaanse raketproeven in de lift, ondanks hevige internationale kritiek. Alleen al op woensdag vuurde het land volgens het Zuid-Koreaanse leger in totaal meer dan 20 raketten af naar de oost- en westkust. Een van de projectielen viel neer in de buurt van Zuid-Koreaanse territoriale wateren, wat de spanningen tussen beide landen nog sterk deed toenemen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - Zuid-Korea onderneemt zelf raketoefeningen in de regio om Noord-Korea af te schrikken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen