Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Ik weet dat jullie van streek zijn, maar maak de wegen vrij": aftredend Braziliaans president Bolsonaro spreekt demonstrerende aanhangers toe 

De Braziliaanse aftredende president Jair Bolsonaro heeft op Twitter opgeroepen om te stoppen met de wegblokkades. Die zijn uit protest opgezet door Brazilianen die de verkiezingsuitslag, en dus de nederlaag van Bolsonaro, niet aanvaarden. "Ik weet dat jullie van streek zijn", zegt Bolsonaro in een video. "Maar de blokkades belemmeren ons recht om te komen en te gaan."

Veel aanhangers van de aftredende president Jair Bolsonaro hebben geweigerd de uitslag van de verkiezingen te accepteren. De linkse oud-president Lula da Silva (hij was al eens president van 2003 tot 2010) heeft die nipt gewonnen.

Als protest hebben vooral vrachtwagenchauffeurs in het hele land wegblokkades opgezet. Er zijn al drie dagen kilometerslange files. Het vervoer van goederen, waaronder voedsel en brandstof, is aanzienlijk verstoord. Op sommige plekken roepen demonstrerende chauffeurs op tot een militaire coup.

"Maak de wegen vrij"

In een video die hij gisteren op zijn Twitteraccount plaatste, sprak Bolsonaro zijn hardcore aanhangers aan. "Ik weet dat jullie van streek zijn. Ik ook. Maar we moeten ons hoofd recht houden. Ik wil een oproep doen: maak de wegen vrij. De blokkades belemmeren ons recht om te komen en te gaan, zoals in onze grondwet staat."

BEKIJK - "Uit jullie protest op een andere manier en elders", zegt Bolsonaro:

Videospeler inladen...

Hoewel Bolsonaro zijn nederlaag nog niet uitdrukkelijk en publiekelijk heeft toegegeven, heeft hij in een toespraak eerder deze week de verkiezingsuitslag ook niet betwist. Het protest is volgens hem het gevolg van verontwaardiging en het gevoel van onrechtvaardigheid.

In de video moedigt Bolsonaro de demonstranten aan om andere middelen te vinden om te demonstreren. Hij laat verstaan dat hij de verschillende manifestaties op prijs stelt. "Dit is zeer welkom en maakt deel uit van de democratie", zegt hij in de video.

BEKIJK - "Lula, dief. Jouw plaats is in de gevangenis", riepen demonstranten bij het begin van de protesten eerder deze week:

Videospeler inladen...

Meest gelezen