Mariah Carey, de zelfverklaarde "Queen of Christmas", kan zonder plagiaatzorgen de winstgevende kerstperiode in duiken.

Een kerst zonder plagiaatzorgen voor Mariah Carey: zanger laat zijn klacht over "All I want for Christmas is you" vallen

De Amerikaanse zangeres Mariah Carey wordt niet langer vervolgd voor plagiaat bij haar allergrootste hit, "All I want for Christmas is you". In juni van dit jaar had countryzanger Andy Stone haar voor de rechter gesleept, maar hij laat de rechtszaak nu vallen. En Mariah Carey zelf? Die heeft het (winstgevende) kerstseizoen officieel voor geopend verklaard.

De zinsnede "I don't want a lot for Christmas, there is just one thing I need", begeleid door vrolijk rinkelende klokjes: het bleek de start van een van de grootste kersthits aller tijden. Het liedje werd in 1994 uitgebracht en is na 28 jaar voor de meesten nog altijd dƩ kerstklassieker onder de kerstklassiekers. "All I want for Christmas is you" is al meer dan 1 miljard keer gestreamd op Spotify en stond in tal van landen op 1 in de hitlijsten.

Kassa kassa dus, voor Mariah Carey. Met ongeveer 16 miljoen exemplaren wereldwijd is het een van de meest verkochte (fysieke) singles, de song bracht al tientallen miljoenen dollars aan royalties op. Maar kwamen die royalties wel toe aan Mariah Carey? Niet als het van de Amerikaanse countryzanger en songschrijver Andy Stone afhing. Hij treedt op als Vince Vance met de band Vince Vance & The Vallants.

Stone diende in juni een klacht in tegen Mariah Carey wegens plagiaat. Vijf jaar voor zij met haar "All I want for Christmas is you" kwam, had hij met zijn band al een liedje met dezelfde titel uitgebracht. Stone vond dat Carey de titel van hem gestolen had en op die manier profiteerde van zijn populariteit en stijl. Muzikaal lijken de liedjes niet echt op elkaar, al delen ze dus wel dezelfde titel en hetzelfde thema. Volgens Stone heeft Carey bewust geen toestemming aan hem gevraagd, maar heeft ze wel ten koste van hem geld verdiend. Hij eiste minstens 20 miljoen dollar (bijna 20,5 miljoen euro) schadevergoeding.

Maar Stone ziet nu af van zijn eis. Aan de rechtbank van New Orleans, waar hij zijn oorspronkelijke klacht had ingediend, heeft hij laten weten dat hij de klacht laat vallen. Wettelijk gezien zou hij ze wel nog opnieuw kunnen indienen.

Het is niet zo ongewoon dat liedjes dezelfde titel delen. Volgens het United States Copyright Office zijn er in de Verenigde Staten 177 liedjes geregistreerd met als titel "All I want for Christmas is you".

Mariah Carey: "It's time!"

Voor Mariah Carey, de zelfverklaarde "Queen of Christmas", breken weer gouden tijden aan. Op haar sociale media gaf ze twee dagen geleden, op 1 november, de aftrap van het kerstseizoen met een ietwat apart filmpje. Verkleed als heks in een latex pak, op een hometrainer, in een donker Halloween-decor. Met een gil om u tegen te zeggen. Een gil die overgaat in de kreet "It's time" en een Maria Carey verkleed als kerstelf, gezeten op een rendier, in een winterse omgeving.

Als Mariah Carey zegt, "It's time", dan betekent dat het officiƫle begin van de kerstperiode. Het gaat de zangeres natuurlijk niet enkel om de gezelligheid van het seizoen. Kerst betekent elk jaar opnieuw massa's inkomsten, en Carey blijft dat succes handig verzilveren (of uitmelken, afhankelijk van hoe je het bekijkt). Zo brengt ze dit jaar een kinderboek uit, "The Christmas princess", prijst ze haar concerten in december aan, en laat ze ook niet na om bijvoorbeeld een luxe-cd en een pyjama in kerstthema te promoten.

Kort na middernacht kwam "All I want for Christmas you" opnieuw binnen in de US iTunes Top Songs, de lijst van meest gestreamede songs op iTunes in de Verenigde Staten. Momenteel (donderdag om 10 uur) staat de kersthit der kersthits al op plaats 24. Kerstmis is nog lang,Ā maar het lijdt geen twijfel dat "All I want for Christmas" nog een flink pak zal stijgen.

Over de zelfverklaarde titel "Queen of Christmas" heeft Mariah Carey trouwens nog een andere rechtszaak lopen. Zij wil daar een officieel handelsmerk van maken, maar andere kerststerren zijn daar niet mee gediend. In die zaak is er nog geen uitspraak.

Meest gelezen