Volgende week grote hinder verwacht bij openbaar vervoermaatschappijen, als ook in (lucht)havens: meer dan helft vluchten geschrapt

De algemene actie- en stakingsdag van volgende week woensdag zal voor hinder zorgen bij het bus- en tramverkeer in Vlaanderen. Er zal een alternatieve dienstregeling worden uitgewerkt, zo laat de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn donderdag weten. Ook Brussels Airport en Charleroi Airport verwachten grote hinder. De havenvakbonden roepen hun werknemers dan weer op om thuis te blijven.

jvh, debn
Bron: BELGA

Woensdag 9 november organiseren de vakbonden een grote actie- en stakingsdag. En dat zal op verschillende plaatsen merkbaar zijn. Op de luchthaven van Zaventem is 55% van de vluchten geschrapt “uit voorzorg”. Dat aantal loopt mogelijk nog op. Er zouden ook gesprekken lopen met partners en luchtvaartmaatschappijen om te bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn om chaos te vermijden.

Door vluchten te schrappen of te verplaatsen, wil de luchthaven lange wachtrijen en vertragingen die dag vermijden. Getroffen passagiers zullen persoonlijk door hun luchtvaartmaatschappij worden gecontacteerd, klinkt het. Hoeveel reizigers worden getroffen, is niet duidelijk.

Aan de passagiers die wel kunnen reizen, wordt gevraagd om enkel handbagage mee te nemen. Daarnaast roept Brussels Airport ook op om rekening te houden met de mogelijke hinder op het openbaar vervoer. Ze betreurt de impact van de actiedag voor de passagiers.

LEES OOK. ACV organiseert op 9 november brede algemene actie- en stakingsdag tegen regering en werkgevers

Ook de luchthaven van Brussels South Charleroi verwacht volgende woensdag, op de nationale actie- en stakingsdag, “ernstige verstoringen” als gevolg van de vakbondsacties, zo klinkt het vrijdag in een persbericht.

De luchthavenuitbater verwacht dat de luchthaven moeilijk te bereiken zal zijn en de operaties zullen worden verstoord. Waarschijnlijk zullen sommige vluchten ook worden verplaatst, om chaotische situaties te voorkomen, luidt het. Reizigers wordt gevraagd om de website van de luchthaven in de gaten te houden, waar een update zal worden gegeven van de vluchten. Zij die die dag moeten afreizen, wordt gevraagd om minstens drie uur voor hun vlucht op de luchthaven te zijn en enkel met handbagage te reizen, indien mogelijk.

“Er zijn besprekingen aan de gang met partners en luchtvaartmaatschappijen om de veiligheid van de passagiers zoveel als mogelijk te garanderen”, luidt het nog.

Openbaar vervoer

Ook personeelsleden van De Lijn zullen volgende week woensdag deelnemen aan de acties. “Dit zal in heel Vlaanderen hinder veroorzaken” voor het bus- en tramverkeer, zo betreurt de openbaarvervoermaatschappij. Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, is nog niet duidelijk. De Lijn kan ook nog niet meedelen waar de gevolgen van de acties het meest voelbaar zullen zijn.

Op basis van de werkwillige chauffeurs wordt een aangepaste dienstregeling uitgewerkt. Die zal maandagavond 7 november worden bekendgemaakt. De routeplanner van De Lijn zal vanaf dan - zowel op de website als op de app - ook enkel nog de ritten tonen die wel rijden tijdens de actiedag.

Woensdag had ook de spoormaatschappij NMBS al aangekondigd dat er op 9 november hinder wordt verwacht voor het treinverkeer.

Havens

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ABVV-BTB, ACV en ACLVB) roept ook alle Belgische havenarbeiders en logistieke werknemers op om thuis te blijven op 9 november. Dat melden de vakbonden donderdag via sociale media.

De oproep kadert in een nationale actiedag van de vakbonden, met als bekendste eisen meer koopkracht, betaalbare energieprijzen en niet raken aan de index.

“Daarnaast vragen wij vrije loononderhandelingen”, zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom. “De prijzen voor containers zijn gestegen en onze arbeiders zijn tijdens de pandemie altijd blijven doorwerken”, beklemtoont de vakbondsman. “Als je dan kijkt naar de winsten in de sector, dan zijn loonmatigingen hallucinant.” Het gemeenschappelijk vakbondsfront vraagt met andere woorden een herziening van de loonnormwet (1996).

Koopkrachtcrisis

Vakbond ACV heeft voor 9 november een algemene actie- en stakingsdag aangekondigd, ABVV heeft het over een interprofessionele staking en de liberale vakbond over een algemene actiedag waarbij bedrijven zelf kiezen of ze staken of niet. Aanleiding is de koopkrachtcrisis. De bonden eisen onder meer een prijsplafond voor gas en elektriciteit en een aanpassing van de loonnormwet. Ook de aanvallen van de werkgevers op de index moeten stoppen, klinkt het.

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER