©  Getty Images

Steeds meer ‘kabelknippers’: zo kan je toch tv kijken zonder (dure) bundels

Telenet en Proximus merken dat steeds meer klanten hun bundels onder de loep nemen om geld te besparen. ‘Kabelknippen’ en dus afscheid nemen van je digitale tv-abo en decoder is in opmars. Maar wat heb je precies nodig om streamend aan de slag te gaan? Wij zetten de opties op een rijtje: van slimme tv tot Chromecast en meer.

Raoul Putzeys

Het aantal video-abonnementsdiensten boomt: Netflix, Amazon Prime Video, Play More, Apple TV+, Streamz, Disney +,... Maar ook tv-zenders zetten in op streamingapps, denk maar aan de lancering van VRT MAX deze zomer. Maar hoe kan je die verschillende streaming services bekijken? Om te beginnen is dat mogelijk via de apps of de browser op uw smartphone, tablet, laptop of pc, maar de bedoeling is toch ook dat u er op tv van kunt genieten, en daarvoor zijn er tal van oplossingen.

Slimme televisie

Ongetwijfeld de makkelijkste oplossing is wanneer u de apps van de streaming services rechtstreeks op uw tv kunt installeren en ze daar dan met uw tv-afstandsbediening eenvoudig kunt bedienen. U heeft hiervoor dan een zogenaamde ‘smart tv’ of slimme televisie nodig, waar u de apps van de videodiensten uit de aanwezige appstore kunt downloaden. Soms – vaakst het geval met Netflix – zijn ze ook al voorgeïnstalleerd op uw tv. Niet alle merken bieden via hun smart-tv-platform echter ook alle streamingdiensten aan, u zult dus even moeten uitzoeken of u de gewenste app kunt vinden. Op onze recente Samsung-tv konden we ze alvast allemaal netjes installeren, dus ook het nieuwe Disney+ en het Vlaamse Streamz. Ook kan het zijn dat de apps op sommige platformen niet overal dezelfde beschikbare video- en audiomogelijkheden ondersteunen (zoals bv. HDR10, HDR10+ en/of Dolby Vision, Dolby Atmos en 4K). Bij vooral oudere toestellen kan het ook zijn dat de apps op deze tv’s – door de wat verouderde en minder krachtige hardware – wat trager werken.

Chromecast

Heeft u géén slimme (of een verouderde) televisie, dan brengt de Chromecast van Google de ultieme oplossing. Al sinds dit kleine gadget jaren geleden verscheen, zijn we er fan van en raden we het eigenlijk iedereen aan om er eentje in huis te halen. De Chromecast maakt het mogelijk om films of series van de streamingdiensten vanop uw smartphone of tablet (of ook van uw laptop/pc met Google Chrome-browser) draadloos naar het scherm van uw televisie te sturen (‘casten’). Naast de Chromecast zelf heeft u hiervoor enkel een tv nodig met een HDMI-ingang en een wifithuisnetwerk. Het installeren is doodeenvoudig. Gewoon de Chromecast-stick in de HDMI-poort van uw tv steken en van stroom voorzien (via een USB-poort van uw tv of het stopcontact). De Google Home-app op uw smartphone installeren en het korte stappenplan volgen om de Chromecast met uw wifinetwerk te verbinden. Daarna kunt u bijvoorbeeld de Netflix-app openen op uw telefoon, een film of serie opstarten en op het Chromecast-icoontje rechtsboven in de video op uw telefoonscherm tikken. Enkele seconden later begint deze video dan op groot formaat op uw televisiescherm af te spelen. U kunt uw smartphone zo ook makkelijk gebruiken als afstandsbediening voor de video-apps. Tijdens het streamen/tv-kijken blijven al de andere functies van uw telefoon ook gewoon beschikbaar.

Met de Chromecast kunt u daarnaast bijvoorbeeld ook de foto’s van uw telefoon bekijken op tv of de scherminhoud van uw smartphone of van uw pc of laptop op uw tv toveren, zodat u alles wat u op deze apparaten doet, gelijktijdig ook op tv ziet.

Er is al een Chromecast (derde generatie ) voor 39 euro, daarmee kunt u in Full HD-resolutie streamen. Voor wie nog wat meer wil is er de nieuwste Chromecast met Google TV. Deze (iets duurdere) versie kan nu ook gewoon op zichzelf gebruikt worden, dus zonder phone of tablet. Het is een compleet multimediatoestel met een eigen ingebouwde Android-interface, app-store, interne apps en opslag en bediening met een afstandsbediening. Hiermee maak je van een domme tv een up-to-date smart-tv, maar ook recentere smart-tv’s kunnen hun voordeel doen met de nieuwe Chromecast door zijn zeer uitgebreide en volledige app-aanbod, ruime gamma ondersteunde technologieën, brede compatibiliteit en zeer gebruiksvriendelijke besturing.

Apple TV

Een erg uitgebreide en zeer gebruiksvriendelijke mediaspeler is de Apple TV van Apple. Dit compacte zwarte doosje van slechts ongeveer 10 op 10 cm groot en 3,5 cm hoog kunt u makkelijk bij uw tv plaatsen. U sluit de bijgeleverde HDMI-kabel aan op uw tv en bedienen doet u met de zeer intuïtieve remote, een plat plaatje met slechts een paar essentiële knoppen en een klik- en aanraakgedeelte bovenaan. In de appstore vindt u alle genoemde streamingvideodiensten terug, met uiteraard die van Apple zelf, Apple TV+, maar ook al Disney+ en zelfs Streamz van eigen bodem. Bij aankoop krijgt u een jaar lang een abonnement op Apple TV+ gratis erbij. U kunt er overigens nog een massa meer leuks mee, zoals uw eigen fotocollectie op tv tonen, spelletjes spelen via Apple Arcade, muziek luisteren van Spotify, Youtube-clips bekijken, enz. Verbinden met het internet kan (zoals ook bij de spelconsoles of uw smart tv) via wifi of met een ethernetkabel.

Er is een Apple TV HD voor als u een Full HD-tv heeft, deze heeft een richtprijs van 159 euro (32 gigabyte opslag). Voor eigenaars van een 4K-tv is er de Apple TV 4K vanaf 169 euro. Deze premiumversie ondersteunt naast de haarscherpe 4K-resolutie als extra ten opzichte van de goedkopere Apple HD o.a. ook HDR (HDR10+ en Dolby Vision) en Dolby Vision. Beide versies zijn compatibel met 5.1- en 7.1-surround en hires audio (flac, aiff, Apple Losless).

De videodienst Apple TV+ werkt niet op Android-toestellen, wel uiteraard op Apple-apparaten zoals de iPhone, iPad, Mac-computers en de hier vermelde Apple TV-mediaspelers. Daarnaast is de dienst toegankelijk op pc’s via de browser en is de Apple TV-app ook op enkele recente slimme televisies van Samsung en LG te installeren. Via AirPlay kunnen de video’s van Apple TV+ ook van een iPhone of iPad draadloos naar compatibele tv’s gestuurd/gestreamd worden.

Spelconsole

De jongste generaties spelconsoles van Sony en Microsoft (Xbox One en hoger) zijn ook perfect bruikbaar als mediaspelers. U kunt de bekende video-apps gewoon downloaden uit hun appstores en op de consoles installeren. Daarna kunt u ze bedienen met de gamecontroller of met de universele afstandsbediening van uw tv. Hoe recenter de console, hoe vollediger en recenter het aanbod streamingapps.

Laptop

Tot slot en voor de volledigheid vermelden we ook nog de mogelijkheid om uw laptop rechtstreeks met een HDMI-kabel op uw televisie aan te sluiten en op die manier naar de videodiensten te kijken.

Zorg voor genoeg data

Hou er rekening mee dat al dit streamen ook data verbruikt, u heeft dus ook een voldoende snel internetabonnement nodig met ook – afhankelijk van uw aantal uren kijken – een best redelijk uitgebreide datalimiet. Ter illustratie: volgens de info van Netflix (de andere diensten zijn vergelijkbaar) wordt er per uur kijken in de basisbeeldkwaliteit ongeveer 0,7 tot 1 gigabyte verbruikt, in HD-kwaliteit (720p/1080p) loopt dat al op tot 3 gigabyte per uur. Heeft u voor uw 4K-televisie een premium 4K/Ultra HD-abonnement genomen, dan wordt dit zelfs 7 gigabyte per uur. Gemiddeld een uurtje of twee per dag kijken in HD, kan uw dataverbruik dus al vlot doen oplopen tot 150 à 180 gigabyte per maand. Bij de meeste streamingdiensten is het in de instellingen wel mogelijk om het verbruik te verlagen (zéker een nuttige optie bij kijken op uw smartphone via het mobiele netwerk), dit heeft dan uiteraard ook invloed op de beeldkwaliteit.

Uw internetverbinding, bekabeld en/of draadloos (wifi) moet ook snel genoeg zijn om zonder haperingen en in de gewenste beeldkwaliteit te kunnen streamen. Meer is altijd beter, maar voor HD-kwaliteit wordt minimaal 5 megabit per seconde aanbevolen, voor Ultra HD-kwaliteit minimaal 25 megabit/seconde. Deze snelheden worden door de huidige internetabonnementen, ook de goedkopere, wel vlot gehaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER